24 Şubat 2020 Pazartesi 22:46
Gürbulak'ta 7 kilometrelik TIR kuyruğu oluştu

Dün akşam saat 17.00 sıralarında Gürbulak Sınır Kapısı tedbir amaçlı giriş çıkışlara kapatıldı. Termal kameraların kurulduğu gümrükte Türkiye'ye geçmek isteyen ülke vatandaşları kontrollü bir şekilde içeri alınırken İran tarafından geçişlere de müsaade edilmiyor.

Türkiye tarafından İran'a girişlere müsaade edilmemesinden dolayı sınır kapısında yaklaşık 7 kilometrelik TIR kuyruğu oluşurken bazı TIR şoförleri ise güzergahlarını değiştirerek Gürcistan üzerinden rotalarına devam etmeye çalışıyorlar.

Cuma gününden beri kapıda beklediklerini söyleyen TIR şoförleri, girişlerin durdurulmasının ilerde büyük mağduriyetler oluşturacağını belirttiler.

Kazakistan'a yük götürmek zorunda olduğunu belirten TIR şoförü Uğur Özcan, kapıların kapalı olması ve ne zaman açılacağının belli olmamasının sıkıntılı durumlara yol açtığını kaydetti.

"Alternatif kapılar sunularak mağduriyetimiz giderilmeli"

TIR şoförü Uğur Özcan, "İstanbul'dan aldığımız yükü Kazakistan'a götürmekle mükellefiz şu anda. Fakat Ağrı Doğubayazıt ilçesinin Gürbulak Sınır Kapısına geldiğimizde gerekli işlemler yapıldıktan sonra kapıya yaklaştık. Yetkili kişiler bizi uyararak kapının kapandığını söylediler. Buraya kadar her şey normal, kapanma sebebi sağlıkla alakalı olduğu için bu durum normaldir. Yetkili kişilerin bize alternatif bir yol sunmaması bizi zor durumda bırakıyor. Ne yükün sahibi ne de patronlarımız herhangi bir şey bize söyleyemiyorlar. Çünkü bir karışıklık var, ileride ne olacak bilmiyoruz ama 2 haftalığına sınır kapısının kapatıldığı söyleniyor. 2 hafta, yük için de yüklü bekleyen için de nakliye için de büyük bir sıkıntı. Bu mağduriyetin, alternatif kapılar sunularak giderilmesi isteriz." şeklinde konuştu.

"Yüzlerce belki binlerce araç kuyrukta bekliyor"

Özcan, "Burada yüzlerce araçtan bahsediyoruz. Bu durumun ekonomik boyutunun yüksek olduğunu düşünüyorum. Cuma günü biz buraya geldik, cumartesi günü kapıların kapatılması gerçekleşti. Kapı 100 metre ilerimizde ama hiçbir şekilde geçiş mümkün değil. İran arabalarının ülkesine geçişlerine izin veriliyor. Bu da bir çözüm değil tabii." ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa'dan Doğubayazıt Gümrük Kapısına gelen Havvas Sezgin adlı TIR şoförü ise şunları söyledi:

"Burada mağduruz, bazı arkadaşlarımız mağduriyetini gidermek için Rusya üzerinden geçiş yapmaya çalışıyor. Bu da 4 bin dolar civarında bir masrafa yol açıyor. Bir an önce bu işin çözülmesini yetkililerden rica ederiz. Üç gündür buradayım, kapı geçici olarak kapatıldı. Ne zamana kadar da kapalı olacağını kimse bize söylemiyor." dedi.

Son Güncelleme: 24.02.2020 23:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.