17 Nisan 2016 Pazar 13:51
ABD arasında bir uçak krizi daha yaşandı

ABD Avrupa Hava Kuvvetleri temsilcisi Danny Hernandez, Rus jetinin kendi uçaklarını taciz ettiğini açıkladı

Danny Hernandez'in verdiği bilgilere göre Rus Su-27 jeti, Baltık Denizi üzerinde ABD'nin RC-135 casus uçağını taciz etti. ABD uçağına 15 metre kadar yaklaştığını ifade eden Hernandez, Rus jetinin tehlikeli manevralar yaptığını söyledi. ABD uçağının Rus hava sahasına girmediğini dile getiren Hernandez, "Bir pilotun tehlikeli ve profesyonel olmayan hareketleri iki ülke arasında gerginliğe neden olabilir." dedi.

'Bu normal bir uygulama'

Rusya Parlamentosu Üst Kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Birinci Yardımcısı Frants Klintseviç, olayı normal uygulama olarak yorumladı. Rus basınına açıklama yapan Klintseviç, uluslararası hava sahasında başka uçağı takibe almanın normal bir uygulama olduğunu savunarak NATO ülkelerinin de böyle yaptığını iddia etti. Rusya'ya karşı üstünlük sağlamak için ABD'nin her seferinde bahane aradığını söyleyen Klintseviç, "Rusya'nın bağımsız davranabilmesi ve hendi çıkarlarını savunabilmesi onları rahatsız ediyor." diye konuştu.

'Rus jetlerini vurabilirdik'

12 Nisan'da Baltık Denizi'nde 2 adet Rus-24 jeti, USS Donald Cook destroyerinin yanında ve üzerinden toplamda 4 kez geçmişti. Rusya tarafı olaydan habersiz olduğunu açıklarken ABD tarafından görüntüler paylaşıldı. Böyle davranışı kınadıklarını söyleyen Kerry, "Bu sorumsuzca ve tehlikeli provokasyon. Kurallara göre onlar (jetler) vurulabilirdi". demişti.

ABD'nin verdiği bilgilere göre Rus jetleri, USS Donald Cook destroyerinin 10 metre yakınından uçtu.

Hadisenin yaşandığı sırada ABD destroyerinin, Rusya'nın Kaliningrad bölgesine 70 mil uzakta bulunduğu belirtildi. Rusya'ya ait olan Kaliningrad, Rusya ile sınırı olmayıp Litvanya ile Polonya arasında Baltık Denizi kıyısında bulunan bölgedir.

ABD, Ocak ayında Karadeniz üzerinde casus uçağına Rus Su-27 jetlerinin "Tehlike" şekilde yaklaştığını da duyurmuştu.

Son Güncelleme: 17.04.2016 13:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.