12 Kasım 2015 Perşembe 09:44
Avrupa'ya 1 milyon Suriyeli gelir

Ankara, Antalya'da gerçekleşecek G20 zirvesi için hazırlıklarını sürdürürken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderlere vereceği Suriye mesajıyla ilgili ön çalışma yapıldı.

Çalışmalar Cumhurbaşkanlığı makamına da sunuldu. Erdoğan, G20 zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama, Rusya lideri Vlademir Putin ve Avrupalı isimlerle yapacağı ikili görüşmelerde, mevkidaşlarına, yapılan çalışmalarda ortaya çıkan şu sonuçları aktaracak: 

* DÖRT GELİŞMEYE DİKAT: Rusya'nın Suriye'ye müdahalesiyle ülkede yaşanan krizde yeni bir aşamaya geçildi. Derinleşen kriz büyük nüfus hareketlerine neden olacak. Bu kapsamda dört gelişmeyi dikkatle izlemek gerekiyor.

Halep'in rejimin eline tamamen geçmesi nüfus hareketlerinde tetikleyici unsur olacak.

DAEŞ'in ilerleyişi devam eder, rejim muhaliflere saldırılarını sürdürürse kritik eşik geçilecek. PYD, Uluslararası Af Örgütü raporlarında "etnik temizlik" yaptığı gerekçesiyle suçlanıyor.

PYD Fırat'ın batısına geçerse burada da nüfus hareketlerine neden olacak. Aynı zamanda bu etnik çatışmaları derinleştirecek.

PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesi Türkiye için kırmızı çizgi.

* GÜÇLÜ GÖÇ HAREKETLERİ: Bu olumsuz tablo derinleşirse önümüzdeki dönemde güçlü göç hareketleriyle karşılaşabiliriz. Muhtemel bir krizde Suriye içinde nüfus hareketi 3-4 milyonu bulabilir.

Bu göç hareketi, Türkiye'ye mevcut göçmenlerin yanı sıra 2 milyon Suriyelinin gelmesine neden olabilir. Türkiye'deki mültecilerin sayısı 2 milyon. 4 milyon mülteci Türkiye'nin kapasitesinin çok ötesinde.

Böyle bir durumda Avrupa'ya 1 milyon Suriyeli yönelir.

Bu AB'nin göğüslemeye çalıştığı mülteci krizini derinleştirir. Suriye krizi Avrupa'ya taşınır.

ÇÖZÜM ARINMIŞ BÖLGE: Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20'de anlatacağı bu tablo üzerine Türkiye'nin tezini dile getirecek. Ankara, mültecilerin ülkelerine dönebilmesi için, Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'ten arındırılmış bölge kurulmasını istiyor.

Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada "Burada bizim uçuşa yasak bölge olayı vardır, bir terörden arındırılmış bölge olayı vardır.

Bir de eğit-donat söz konusudur. Eğit-donat konusunda zaten çalışmalarımız baştan itibaren devam ediyor. Simdi ise terörden arındırılmış bölge konusunda dost ülkeler de artık bu noktaya gelmeye başladılar.

Uçuşa yasak bölge konusunda, kara operasyonu konusunda vesaire onda da olumlu gelişmeler var" dedi.

Son Güncelleme: 18.07.2017 22:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.