19 Ocak 2016 Salı 11:18
Birleşmiş Milletler Suriye müzakerelerinde gecikme sinyali

 

Birleşmiş Milletler, 25 Ocak'ta Cenevre'de başlaması planlanan Suriye müzakereleri için muhalefet temsilcilerinin kimler olacağı konusunun çözülememesi nedeniyle davetiyelerin henüz gönderilmediğini duyurdu.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Suriye müzakerelerinde olası gecikme ihtimaline ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suriye Destek Grubu'nun önde gelen ülkeleri, müzakerelere çağrılacak muhalefet temsilcileri üzerinde anlaşma sağlayınca BM davetiyeleri gönderecek" dedi.

BM Güvenlik Konseyi 18 Aralık'taki toplantıda, ateşkes sağlanması, geçiş hükümeti kurulması, yeni anayasa ve seçim yapılmasını isteyen karar tasarısını oy birliği ile kabul etmişti. Kararda BM öncülüğünde Suriye rejimi ile muhalefet arasında siyasi müzakerelerin başlatılacağı belirtilmişti.

Suriye'de hangi grupların terör örgütü hangilerinin ise silahlı muhalif grup kabul edileceği Aralık ayında New York'ta gerçekleşen görüşmelerde ele alınmış ancak üzerinde anlaşma sağlanamamıştı.

Farhan Haq, BM'nin daha önceden duyurulan 25 Ocak tarihine göre çalışma yaptığını belirterek, "Eğer takvimde bir değişiklik yapılma ihtiyacı olursa bilgi vereceğiz" dedi.

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi de kapalı oturumunda konuyu değerlendirdi. Toplantıya Cenevre'den video-konferans yöntemiyle bağlanan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura son gelişmelere ilişkin Konsey üyelerine bilgi verdi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan BMGK Ocak ayı başkanı Uruguay'ın BM Daimi Temsilcisi Elbio Rosselli, görüşmede yeni bir tarih seçeneğini görüşmediklerini söyledi.

Son Güncelleme: 19.01.2016 11:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.