28 Şubat 2019 Perşembe 19:48
BM Gazze Raporunda açıkladı: İsrail Savaş Suçu İşledi

BM'den Gazze raporu: İsrail savaş suçu işledi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne bağımsız komisyon tarafından sunulan raporda, 30 Mart-31 Aralık 2018 arasında Gazze'deki protestolara müdahale eden İsrail güvenlik güçlerinin 189 Filistinliyi öldürüp binlercesini yaralayarak savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemiş olabileceği belirtildi.

BM Soruşturma Komisyonu, Gazze'de protesto düzenleyen Filistinlilerin öldürülmesinden sorumlu olanların keskin nişancılar ve komutanlar dahil olmak üzere kimlikleriyle ilgili gizli bilgilere sahip olduğunu da duyurdu.

'UCM'YE HAVALE EDİLMELİ'

Komisyon, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in raporun bulgularını BM'ye bağlı Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile paylaşması gerektiğini belirtti. UCM, daha önce İsrail'in Gazze'ye yönelik 2015 operasyonundaki insan hakları ihlallerine dair önsoruşturma açmıştı.

BM soruşturmacılarının raporunda şu vurguya yer verildi:
"İsrail güvenlik güçleri vuruldukları sırada başkalarının ölümü ve yaralanmasına yakın tehdit oluşturmayan ve çatışmalara doğrudan katılmayan Filistinli göstericileri öldürdü ve sakatladı."
İsrail hükümeti güvenlik güçlerinin öldürücü ateşini, sınır ihlallerini ve militanların sınırdan sızıp saldırı düzenlemelerini önleme amacıyla gerekçelendiriyordu.

İsrail Dışişleri Sözcüsü, raporu incelemelerinin ardından açıklama yapacaklarını söyledi.

İsrail ve Mısır'ın ablukası altında yaşadığı Gazze'de her cuma düzenlenen protestolar ablukanın kalkması ya da en azından hafiletilmesi ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkının tanınması için düzenleniyor.

Gazze'nin 2 milyonluk nüfusunun çoğunluğu, 1948'te İsrail kurulduğunda yurtlarından olan devletsiz Filistinlilerin çocukları ve torunlarından oluşuyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.