28 Aralık 2015 Pazartesi 12:52
Bulgaristan Türklerinin partisinde 'Rus uçağı' krizi

Türkiye - Rusya ilişkilerinde başlayan kriz, Bulgaristan'daki Türk azınlığın siyasal partisinde de depreme yol açtı. Bulgaristan'da Türk kökenli siyasetçilerin çoğunlukta olduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nde (HÖH) Genel Başkan Lütfi Mestan’ın Rus uçağının düşürülmesinde Türkiye’ye destek veren bildiriyi okuması partinin onursal başkanı Ahmet Doğan’ı kızdırdı. Milliyet gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre Doğan, partinin merkez yönetim kurulunu toplayarak Mestan’ı başkanlıktan uzaklaştırıldı. 
TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNE SIĞINDI
Aynı zamanda partiden de ihraç edilen ve devlet korumaları kaldırılan Lütfi Mestan, Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği’ne sığındı. Çocuklarıyla Türk elçiliğine gelen Mestan’ın, 2008’de kuşkulu bir intiharla ölen HÖH liderinin özel kalem müdürü Ahmet Emin gibi öldürülmekten korktuğu iddia edildi. 24 Chasa gazetesine konuşan Mestan, "Türk elçiliğinde kısa bir süre kaldım. Kritik bir durumda her bir Bulgar siyasetçisi kendi güvenliğini sağlama hakkına sahip. Güvenliğimi sağlamak için bir kaç saate ihtiyacım vardı” dedi.
DAVUTOĞLU DA DEVREYE GİRDİ
Bu arada HÖH’teki krize Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da dahil olduğu ve Bulgar mevkidaşı Boyko Borisov’u arayarak Mestan’dan yana olmasını rica ettiği. ancak Borisov'ın taraf tutmayacağını söylediği belirtiliyor.
Mestan’ın ihracı ve HÖH Milletvekilleri Hüseyin Hafızov, Şabanali Ahmet ve Aydoğan Ali Mestan'ın istifalarının ardından, Bulgar parlamentosunda üçüncü siyasi güç konumunda bulunan HÖH'ün sandalye sayısı 36'dan 32'ye düştü. Bulgar parlamentosunda 240 sandalye bulunuyor. 36’dan 32’ye indi.
Bu arada Lütfi Mestan’ın yeni bir parti kuracağı da öne sürülüyor.

Son Güncelleme: 28.12.2015 12:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.