25 Mart 2014 Salı 10:22
Cuntanın Yargı Tiyatrosu

HAKSÖZ-HABER

Mısır’da cuntanın emrindeki mahkemenin bugün verdiği bir kararla 529 kişiyi idama mahkum etmesinin yankıları sürüyor. Uluslararası Af örgütünün Ortadoğu ve Afrika Masası yetkilisi Hassiba Şahroi bu kararın sadece Mısır’da değil, dünyada da bir eşinin bulunmadığını söyledi.

 

Sanıkların çoğunun gıyablarında karar verilen bu davada sanık avukatlarına söz verilmemesi dikkat çekti. Eleştirilere cevaben Mısır Dış İşleri Bakanlığı bugün yayınladığı bir açıklamayla “mahkemelerin bağımsız olduğunu ve yürütme organından talimat almalarının sözkonusu olmadığı” repliğini tekrarladı.

 

Minye eyaletinin Matay kasabasında 14 Ağustos günü Adeviye’de yaşanan katliamı protesto için sokağa cıkan göstericilerden 545 kişinin yargılandığı bu davada sanıklar devleti yıkma suçlaması yanında polis karakoluna saldırarak burada bir polis şefini öldürmekle suçlanıyorlar.

 

545 sanığın yargılandığı ve 16’sının beraat 529 kişinin ise idam cezasına çarptırıldığı mahkemenin davanın yürütülme biçimiyle de tarihe geçeceği kesin görünüyor. Sanıkların sadece 147'sinin hazır bulunduğu üçte ikisinin ise gıyaplarında yargılandığı mahkemede hakim heyeti toplam 2 celsede bu kararları verdi.

 

Cumartesi günkü ilk oturumda sanık avukatlarının davayla ilgili tutanakları inceleme ve savcılığın isnatlarını tetkik için süre taleplerini reddeden mahkeme başkanı Said Yusuf avukatların itirazları üzerine sert bir şekilde avukatlara tepki gösterdi ve hakaretler yağdırdı. Ardından bugün yapılan duruşmada avukatlar polis engeliyle karşılaştılar ve mahkeme salonuna alınmadılar.

 

Heyet idam kararlarını açıkladığında kafes içindeki sanıklar mahkeme heyetine karşı “siz kasapsınız” diye bağırıp sloganlar attılar. Kararın açıklanmasının ardından mahkeme salonu dışında kararı protesto eden ailelerden bazıları polis tarafından gözaltına alındı.

 

Gıyablarında ceza verilen İhvan üyesi 21yaşındakiş Seyyaf Cemal ve babası Cemal Muhammed Associated Press ajansına telefonla yaptıkları açıklamada bu kararı cuntanın İhvan’ı şiddete sürüklemeye yönelik bir girişimi olarak yorumladılar. Bu iki kişi 24 Ağustos’ta tutuklanmış ve 11 Aralık’ta kefaletle serbest kalmışlardı.

 

Yarın (Salı) Minye mahkemesinde Mursi taraftarlarının yargılanacağı yeni bir dava daha başlıyor.  İçlerinde İhvan lideri Muhammed Bedii’nin de bulunduğu 683 sanıklı bu davanın sanıkları da benzeri suçlamalarla yargılanacaklar.

 

Mursi’nin devrildiği darbeden bu yana 20 bini aşkın kişi tutuklandı. Bu süreçte genelde darbeciler yüzlerce kişiyi katlederken, buna tepki olarak el-Kaide irtibatlı Ensarul Beytul Makdis örgütünce gerçekleştirilen silahlı eylemler düzenlendi. Fakat cunta yönetimi tüm bu eylemlerden İhvan’ı sorumlu tutuyor.

Son Güncelleme: 25.03.2014 11:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.