02 Kasım 2015 Pazartesi 11:22
DAEŞ Uçağı Düşürmedi

Sina Yarımadası'nda düşen yolcu uçağının enkazını araştırma çalışmaları devam ediyor. Rus ve Mısırlı yetkililer "DAEŞ'in uçağı düşürdüğüne dair iddialar asılsız" açıklamasında bulundu
Mısır'ın Şarm el Şeyh şehrinden Rusya'nın St. Petersburg şehrine doğru yola çıktıktan sonra Sina Yarımadası'nda yere çakılan yolcu uçağının enkaz inceleme çalışmaları devam ediyor. Önceki gün düşen uçaktaki 224 kişiden 175 kişinin cesedine ulaşıldı. Enkazdan 6-7 kilometre uzaklıkta dahi cesetlerin bulunmasının ardından, arama çalışmaları 16 kilometrekarelik alana yayıldı. DAEŞ terör örgütünün Mısır'da faaliyet gösteren Ensar el Beyti Makdis kolu, uçağı kendilerinin düşürdüğünü iddia etmişti. Fakat dün Rus ve Mısırlı yetkililer iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov "Mısır makamlarıyla yakın temas içindeyiz. Şuan bu iddiaları doğrulayacak hiçbir bulgu yok" dedi. Mısır Başbakanı Şerif İsmail de "Uçağın seyrettiği yükseklik dikkate alındığında, DAEŞ'in uçağı düşürme ihtimali bulunmuyor" ifadelerini kullandı. Uzmanlar ise "9 bin metre irtifadaki bir uçağı, bir ülkenin hava kuvvetlerinden başka kimse yerden vurarak düşüremez" görüşlerini açıkladı. 

HAVADA PARÇALANDI 

İki kara kutunun da bulunduğunu açıklayan Rus yetkililer, uçağın havada ikiye ayrıldığını, kazanın net sebebinin kara kutu incelemelerinin ardından ortaya çıkacağını duyurdu. Airbus A321 tipi uçağın 1997'de üretildiği, 56 bin saat havada kaldığı ve 2012'den beri kazayı gerçekleştiren Kogalymavia Havayolları tarafından işletildiği ortaya çıktı. Uçağın daha önceden de iki küçük kazaya karıştığı belirtildi. Uçakta 217'si yolcu 224 kişinin bulduğu, yolculardan 3'ünün Ukraynalı geri kalanların Rus vatandaşı olduğu belirtildi. 

10 AYLIK DARİNA'NIN FOTOĞRAFI SEMBOL OLDU

Kazada hayatını kaybedenler için Rusya'da dün ulusal yas ilan edilirken, kurban yakınları uçağın varması gereken St. Petersburg'daki Pulkovo Havaalanı'nda toplandı. Burada kurbanlar için ayrılan bir alana mumlar ve çiçekler bırakıldı. Kazanın sembol ismi ise olayda 10 aylık Darina Gromova oldu. Darina'nın annesi, tatile çıkmadan hemen önce St. Petersburg Havaalı'nda çektiği fotoğrafı, sosyal paylaşım sitesi Instagram'dan paylaşmıştı. Minik Darina, annesi ve babasıyla birlikte uçakta hayatını kaybedenler arasında. 

PİLOTUN KARISI KONUŞTU: UÇAKTA ARIZA VARDI

Rusya'nın devlet kanalı NTV, uçağın yardımcı pilotu Sergey Trukhaçyov'un karısıyla bir röportaj yaptı. Pilotun karsının "Büyük kızım seferden hemen önce babasıyla telefonda konuştu. Babası, uçağın teknik durumundan şikayetçiydi" ifadelerini kullandığı belirtildi. Uzmanlar da kazanın ya uçaktaki teknik bir sorundan ya da pilotaj hatasından kaynaklandığı ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. 

DÜNYA DEVLERİ ROTA DEĞİŞTİRİYOR

Önceki gün gerçekeleşen kazanın ardından Air France, Lufthansa, EasyJet ve Emirates gibi dünyanın büyük havayolu şirketleri, kazanın nedeni netleşene dek Sina Yarımadası'nın üzerinden uçmayacaklarını duyurdu. Rusya Ulaştırma Denetim Kurumu da uçağın sahibi Kogalymavia Havayolları'nın tüm seferlerinin iptal edildiğini duyuran bir açıklama yaptı. Fransız Airbus şirketi de enkaz alanına uzmanlarını yolladı. 

Son Güncelleme: 02.11.2015 11:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.