25 Eylül 2018 Salı 09:18
El kaide Lideri Abdulhadi El Iraki Guantanamo’da Felç Oldu

Guantanamo’daki El Kaide Lideri Felç Oldu

Guantanamo’da tutuklu bulunan El Kaide liderlerinden Abdülhadi El Iraki’nin son bir yıl içinde 5’nci kez omurga ameliyatı geçirdiği bildirildi.

Savunma avukatları, sanığın sağlık durumuna vaktinde müdahale edilmediğini, belden aşağısının felç durumunda olduğunu kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri ABD’li yetkililerin Guantanamo’daki özellikle üst düzey El Kaide liderlerine insanlık dışı işkenceler uyguladığı biliniyor.

CIA Görevlisi James Mitchell’in 2016 yılında kaleme aldığı kitabında El Kaide’nin en önemli liderlerinden ikisine ait sorgu tutanaklarına yer verilmişti.

Kitabında 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı Halid Şeyh Muhammed ve El Kaide’nin birçok liderinin hocası olarak bilinen Ebu Zubeyde’yle geçen anılarını anlatan Mitchell, cihat yanlılarına yönelik işkence ve sorgu tekniklerinden cihat örgütlerinin ABD için oluşturduğu tehdide kadar birçok konuyu irdeledi.

Guantanamo askeri mahkemesi yakınlarda tepki çeken başka uygulamaya daha imza atmıştı. Savunma heyeti başkanı, sanık avukatlarının odasında gizli mikrofon bulmuş; avukatları koruduğu gerekçesiyle emre itaatsizlikten 21 gün hapis cezası almıştı.

2015’teki bir olayda da mahkemenin atadığı bir tercüman, sanık tarafından Guantanamo’daki “işkencecisi” olarak teşhis edilmiş, duruşmaya ara verilmişti.

Abdulhadi El Iraki Kimdir?

Gerçek adı Neşvan El Tamir olan Abdulhadi El Iraki, 2006 yılında İran’dan Suriye’ye geçmek isterken Gaziantep’te ‘isimsiz ihbar’ sonucu Türk yetkililerce yakalandı.

Ebu Musab Zerkavi’nin El Kaide’ye katılmasının ardından Irak’ta örgütün metodolojisine uygun yönetim kurmak isteyen Afganistan Merkez Komutanlığı, Abdulhadi El Iraki’yi Irak’a temsilci olarak göndermişti.

El Iraki, daha önce Afganistan genel emiri iken yerini Mustafa Ebu Yezid’e bıraktı.

Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün özel isteğiyle Afganistan’a sınır dışı edilen Abdulhadi El Iraki’yi CIA yetkilileri teslim alarak Guantanamo’ya sevk etti.

Gaziantep’teki ‘ağır ihmallerin’ sonucu olarak yakalandığı bilinen Abdulhadi El Iraki’nin Irak’a ulaşması halinde ‘IŞİD anlayışının’ doğmamış olacağı değerlendiriliyor.

Görgü tanıkları, Abdulhadi El Iraki’nin ihbar edilmesine zemin hazırlayan bazı kişilerin El Kaide Liderini, motosikletle Antep sokaklarında bir konumdan diğerine aktardığını söylüyor.

Kaynak: Asya’nın Sesi 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.