18 Şubat 2019 Pazartesi 12:13
Esed'den PKK'ya Çağrı: "Ülkeniz İçin Savaşmazsanız Osmanlının Kölesi Olursunuz"

Beşar Esed, ABD’nin Suriye’den askerlerini çekme kararını hatırlatarak, Suriye Demokratik Güçleri’ne seslendi ve “ABD çekildikten sonra size Türklerin saldırılarından korumayacak. Amerikalılar sizi kalbinde taşımıyor. Sizi ceplerine koyacaklar, böylece bir pazarlık kozu olacaksınız. Sizi kendi devletinizden başka kimse korumayacak” dedi.

Omurgasını YPG/PKK’nın oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD’e karşı harekatta ABD’nin desteğiyle kara operasyonlarını düzenliyordu.

ABD’li generallerin ‘Sahadaki en güvenilir ortağımız’ diyerek nitelediği Suriye Demokratik Güçleri içerisindeki YPG, Türkiye tarafından ‘terör örgütü’ olarak kabul ediliyor ve Ankara yönetimi sınır güvenliğini sağlamak adına Suriye’nin kuzeyine kara harekatı başlatmaya hazırlandığını vurguluyor.

Pazar günü televizyonlarda canlı yayınlanan bir konuşma yapan Suriye Devlet Başkanı Esad, Suriye Demokratik Güçleri’ne seslenirken, “Eğer ülkenizi koruyup direnmek üzere kendinizi hazırlamazsanız, Osmanlı’nın kölesi olmaktan başka bir şey elde edemeyeceksiniz” dedi.

Esed Rejimi tarafından Suriye okullarında okutulan kitaplarda Osmanlı Devleti, “işgal ordusu” olarak tanımlanıyor.

Esed konuşmasında “Suriye’nin her bir karış toprağı özgürleştirilecek” dedi.

SDG: IŞİD sonrasını planlıyor

2014’ten bu yana ABD’nin desteğiyle IŞİD’le savaşan Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) komutanları, ABD Başkanı Trump’ın yapması beklenen “IŞİD bitti” açıklamasının ardından neler yapılacağını görüşmek üzere toplandı.

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Şubat’ta yaptığı bir konuşmada “gelecek hafta Suriye’de IŞİD’in yüzde 100’ünü temizlediklerini resmen açıklayabileceklerini” söylemişti.

Açıklama henüz yapılmadı, ancak SDG’li komutanlar, 17 Şubat’ta bir araya gelerek “ilk olarak IŞİD’in uyuyan hücrelerine yönelik operasyon yapacağız” dedi.

IŞİD’in tamamen yok edilmesinin ardından “SDG’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki varlığının yeniden yapılandırılması ve güçlendirilmesine de karar verildi.”

Toplantıya ilişkin notların yer aldığı açıklamada, Suriye hükümetiyle yapılan görüşmelerin de, “Esed’in birleşik bir Suriye’de SDG’yi ve özerk yönetimi kabul etmesi için” desteklendiği belirtildi.

Açıklamaya göre toplantıda ayrıca, “Afrin’in Türk ordusu ve muhaliflerden yeniden alınması da gündeme geldi.”

Afrin’le birlikte, Türkiye ile yaşanan sorunların “diyalog yoluyla ve karşılıklı saygıya dayalı olarak” çözmek istedikleri de açıklamada yer aldı.

‘ABD, Suriye hükümetinin kuzeyi kontrol etmesini istemiyor’

Dün Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen güvenlik konferansının Suriye konulu panelinde konuşan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ise, Anadolu Ajansı muhabirine göre, “ABD, Suriye hükümetinin ülkenin kuzeyini tekrar kontrol etmesini istemiyor,” dedi.

Aynı panelde konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, YPG’nin “Suriye’den Türkiye’ye tacizde bulunduğunu, Türkiye’nin amacının YPG dahil tüm teröristlerden bölgenin temizlenmesi” olduğunu söyledi.

Akar, “Bizim için asıl mesele sınırımızın ve halkımızın güvenliğidir. Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve politik birliğine saygı duyuyoruz. Asıl mesele, güvenliktir. YPG veya DEAŞ olsun teröristlerden kurtulmaktır.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.