21 Kasım 2016 Pazartesi 11:18
Fransa'da o aday kazandı ? Nicolas Sarkozy veda mı ediyor

Türkiye'nin AB üyeliğine yıllardır karşı çıkan Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise kendi döneminde başbakanlık yapan Fillon'un kazandığı seçimde üçüncü oldu ve ikinci tura kalamadan elendi. Ön seçimde, yine eski başbakanlardan Alain Juppe ilk turu ikinci sırada bitirdi.

Fillon ön seçimde oyların yüzde 44'ten fazlasını alarak, yüzde 28 oy alan Juppe'yi geçti. Sarkozy'nin oy oranı ise yüzde 21'de kaldı.

İlk tur öncesi son haftaya kadar fazla şans tanınmayan Fillon, seçmenlerine yaptığı teşekkür konuşmasında, "Gururla dik duran bir ülkeyi kimse durduramaz. Beş yıldır süren başarısız sosyalist iktidar dönemine artık son verilmesi gerekir" dedi.

SARKOZY'DEN VEDA SİNYALİ

Sonuçların kesinlik kazanmasından sonra gazetecilere açıklama yapan Sarkozy, ikinci turda Fillon'u destekleyeceğini bildirdi. Aktif siyaseti bırakma eğiliminde olduğu mesajını veren Sarkozy, “Bundan sonra aileme daha fazla vakit ayırıp, kamu işleri ile daha az ilgileneceğim" dedi.

Gelecek hafta ikinci turda yarışacak Juppe de seçmenlerine yaptığı konuşmada, "İkinci turda da bana inananlar ve güvenenler ile birlikte mücadelemi sürdürmeye karar verdim" şeklinde konuştu.

 

Bu arada bugünkü ilk tura katılan adaylardan Bruno Le Maire, ikinci turda Fillon'u destekleyeceğini açıklarken, eski Paris Belediye Başkanı adayı Nathalie Kosciusko-Morizet ise Juppe'ye destek verdiğini duyurdu.

Ön seçimin ilk turunda 10 bin 228 sandıkta, 4 milyondan fazla seçmen oy kullanıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 44'ünü François Fillon, yüzde 28'ini Alain Juppe, yüzde 20'sini Nicolas Sarkozy aldı. Seçimyarışına katılan diğer 4 adayın oyları ise yüzde 3'ü geçemedi.

Ön seçimin ilk turuna, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, eski başbakanlardan Alain Juppe ve François Fillon ile yine eski bakanlardan Jean-François Cope, Bruno Le Maire, eski Paris Belediye Başkanı adayı Nathalie Kosciusko-Morizet, Hıristiyan Demokrat Parti Başkanı Jean-Frederic Poisson katıldı.

Fransa'daki son anketler, ikinci tur sonucunda belirlenecek merkez sağ adayının, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimini de kazanacağını gösteriyor.

Son Güncelleme: 21.11.2016 11:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.