15 Ekim 2015 Perşembe 08:55
Gerekirse PYD'yi de vururuz

ABD ve Rusya'nın Suriye'de PYD'ye silah verdiği yönünde çıkan haberlere Ankara'nın tepkisi sert oldu. İki ülkenin büyükelçilerine Türkiye'nin PKK ile PYD arasında ayrım yapmadığı iletildi
ABD ve Rusya'nın Suriye'de DAEŞ ile mücadele ettiği gerekçesiyle terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'ye mühimmat verdiği iddiası, Ankara'dan sert tepki çekti. Önceki gün, bu tepkinin 'en üst seviyede' ABD ve Rusya'ya iletildiği belirtilirken, Ankara'da da iki ülkenin yetkilileriyle temasta bulunuldu. Gelişmeler üzerine, hem ABD hem Rusya Büyükelçileri salı günü Dışişleri Bakanlığı'na davet edildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, görüşmeler ayrı ayrı gerçekleşti. Görüşmede "PYD konusunda Türkiye'nin görüşlerinin" aktarıldığı ve bu konuda 'gerekli uyarıların yapıldığı' kaydedildi. RAHATSIZLIK İLETİLDİ 
Son olarak 50 ton mühimmatın havadan Suriye'deki PYD'ye ulaştırılmasına ilişkin gelişmeler Ankara'nın tepkisini toplamıştı. Edinilen bilgiye göre, ABD Büyükelçisi John Bass ve Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov ile Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmelerde, Türkiye'nin PKK ile PYD arasında ayrım yapmadığı iletildi. PYD'ye desteğin PKK'ya yapılmış kabul edildiğinin altı çizilirken, silahların PKK'nın eline geçme ihtimalinin olduğu vurgulandı. Kaynaklar, yardımın PKK'nın eline geçmesinin tespiti durumda gerekli tedbirlerin alınacağının ifade edildiğini belirtti. Ankara, "Gerekirse Kuzey Irak'ta olduğu gibi PYD'ye yönelik de operasyon yapılır" mesajını verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu da "PKK ve PYD'ye bir mühimmat yardımı yapılırsa Kuzey Irak'ta aldığımız tedbir neyse Suriye'ye yönelik de alırız. PYD ve PKK'yı ayırt etmek 5-6 ay öncesinde belki bir anlam taşıyabilirdi, ama bu ayrımın artık bir anlamı kalmamıştır" demişti. ABD GERİ ADIM ATTI
ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'de askeri malzeme yardımının YPG'ye değil, Suriyeli Araplara gittiğini bildirdi. Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Anadolu Ajansı muhabirinin sorusu üzerine, "Biz Suriyeli Araplarla çalışıyoruz" dedi. Ancak uluslararası ajanslara konuşan Kürt isimlere göre ABD'nin mühimmatları Kürt güçlere ulaştı.

'ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ DEVREYE GİRMELİ'
Uzmanlar, Uluslararası Af Örgütü'nün önceki gün açıkladığı PYD'nin Suriye'de Türkmen ve Arap sivillere yönelik savaş suçu işlediğine dair bilgiler içeren raporu Anadolu Ajansı'na değerlendirdi. SETA Dış Politika Direktörü Ufuk Ulutaş, "90'larda PKK'nın şikayet ettiği, kendisi için terörist devşirme aracı olarak kullandığı köy boşaltma tarzı taktikleri; şu an PKK, Suriyeli Arap, Türkmen ve PKK ile ortak düşünmeyen Kürtlere karşı kullanıyor" dedi. Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ise, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin otomatik olarak harekete geçerek, PYD hakkında dava açması gerektiğini söyledi. 

RUSYA: BİZ ESAD'I DESTEKLEMİYORUZ
İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan Suriye yönetimine yakın iki üst düzey bölge yetkilisine göre, muhaliflerin kontrolündeki Halep'e yakında düzenlenecek olan operasyona binlerce İran ve Hizbullah askeri kara, Rusya ise hava desteği sağlayacak. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise, "Biz Esad'ı desteklemiyoruz. Bizim için Suriye'nin devlet bütünlüğünün korunması önemli" dedi. Öte yandan Irak'ın Salahaddin vilayetine bağlı Beyci ve Sınniye rafinerisi ve Askeri Sınniye Havaalanı'nın DAEŞ'ten geri alındığı öne sürüldü. 

AF ÖRGÜTÜ'NÜN RAPORU DOĞRULANDI
Uluslararası Af Örgütü'nün raporu, bölgedeki köy halkı tarafından doğrulandı. Anadolu Ajansı'na konuşan köylüler, YPG militanlarının DAEŞ'le mücadeleyi bahane ederek bazı köyleri boşalttığını ve birçok evi yıktığını söyledi. Asaylem köyü sakinlerinden Salman, YPG militanlarının köyü boşalttıktan sonra buradaki 103 evden 100'ünü yıktıklarını aktardı.

 

Son Güncelleme: 15.10.2015 08:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.