01 Kasım 2016 Salı 18:46
Haşdi Şabi nedir lideri kimdir perde arkasındaki ülke hangisi

Haşdi Şabi nasıl ortaya çıktı? Sistani, Irak'ta eli silah tutan herkesi ülkelerini savunmaya davet etmiş ve bu örgüt ortaya çıkmıştı. Haşdi Şabi örgütünü Bağdat'ın İran destekli hükümeti doğrudan destekliyor. Bağdat örgüte, para ve silah yardımı da yapıyor. Haşdi Şabi, Irak Parlamentosunda Irak Ordusu'nun yerine ikame ettirilmeye çalışılıyor ve İran Devrim Muhafızlarının Irak Şubesi olarak adlandırılıyor.

HAŞDİ ŞABİ'NİN PERDE ARKASINDA KİM VAR?

Haşdi Şabi örgütünün perde arkasında İran bulunuyor. Zaten çatısı altındaki örgütlerin büyük kısmı İran ile yakın ilişkiler içinde. Haşdi Şabi mezhep kökenli ve İran destekli olduğu için Sünniler tarafından istenmeyen güç olarak görülüyor.

 

HAŞDİ ŞABİ'Yİ BAĞDAT DESTEKLİYOR

Haşdi Şabi örgütünü Bağdat'ın İran destekli hükümeti doğrudan destekliyor. Bağdat örgüte, para ve silah yardımı da yapıyor. Bununla birlikte Haşdi Şabi'nin tam olarak hükümetin kontrol altında olmadığı düşünülüyor.

HAŞDİ ŞABİ'Yİ KİM KURDU

Haşdi Şabi örgütünün İran Devrim Muhafızları tarafından teşkilatlandırıldığı, bünyesindeki grupların liderlerinin genelde, Tahran'la ve İran'daki kutsal Kum şehriyle yakın ilişkileri olan din adamları olduğunu biliniyor.

 

HAŞDİ ŞABİ NEDİR

Haşdi Şabi, Irak Parlamentosunda Irak Ordusu'nun yerine ikame ettirilmeye çalışılıyor ve İran Devrim Muhafızlarının Irak Şubesi olarak adlandırılıyor. Koyu Şii mezhepçiliğine bağlı bu örgütün DEAŞ'tan farklı olmayan yöntemler uyguladığı biliniyor. Irak'ta Felluce'yi terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna katılan Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçleri, "Hedef gözetmeksizin saldırı düzenleme ve sivillerin ölümüne neden olma" iddiaları nedeniyle ülkede yeniden tartışma konusu oldu.

Irak'ta DEAŞ'ın Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesi, akabinde Enbar ve Tikrit'te de kontrolü sağlamasının ardından Şii dini otorite Ayetullah Ali es-Sistani'nin "cihat" çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran'a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor.

Söz konusu oluşum, Musul, Tikrit ve Enbar'da DEAŞ'a karşı direniş gösteremeyen ve kırılma yaşayan Irak güvenlik güçlerine takviye olarak kurulmuş olsa da, daha sonra Sünnilere yönelik Tikrit, Diyala ve diğer bölgelerde mezhepçi tutum sergileyip zaman zaman ev ve iş yerlerini ateşe vermenin yanında yağma gibi insan haklarını ihlal eden eylemlerde bulundu.

Son Güncelleme: 01.11.2016 19:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.