08 Mayıs 2020 Cuma 23:13
İsrail cumhurbaşkanı Rivlin, hükümeti kurma görevini Netanyahu'ya verdi

İsrail cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini Netanyahu'ya verdi

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Netanyahu’ya hükümet kurma yetkisi verdi.

Rivlin, Netanyahu’nun eski rakibi General Benny Gantz ile İsrail’in tanık olduğu en uzun süreli krize son verecek birlik hükümeti kurmak için imzaladığı anlaşmayı İsrailli vekillerin onaylamasından sonra geldi.

Binyamin Netanyahu’ya hükümeti kurma yetkisi veren mektubun Başbakanlık Ofisine gönderildiği ve ayrıca Knesset (Parlamento) Başkanı’nın ofisine konuyla ilgili bilgi verildiği duyuruldu.

Bu yetkilendirme, İsrail Parlamentosu’nun dün (Perşembe) Netanyahu ile Gantz arasında birlik hükümeti kurmasını kabul etmesinden sonra geldi. Liderler 13 Mayıs’ta yemin edecekler ve iki lider arasındaki iktidar paylaşım anlaşması önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek.

Hararetli tartışmaların ardından, Netanyahu başkanlığındaki Likud ve Gantz başkanlığındaki Mavi ve Beyaz koalisyonunun Knesset’te çoğunluğa sahip olması nedeniyle, Parlamento kendisinden beklenen bir hamleyle yeni hükümetin kurulmasını onayladı.

Netanyahu başkanlığında çalışmalarına başlayacak olan yeni hükümet, anayasa uyarınca yemin edecek. Birlik hükümeti anlaşması uyarınca, Netanyahu görevi Gantz’a teslim etmeden önce 18 ay boyunca görevde kalacak.

Kendisine yöneltilen iddianameler sebebiyle Netanyahu’nun hükümete başkanlık edemeyeceğini ileri süren muhalifleri tarafından liderler arasında yapılan anlaşma için bir dizi temyiz başvurusu yapıldı. Netanyahu’nun muhalifleri ayrıca, birlik hükümeti kurma anlaşmasının yasaya aykırı olduğunu düşünüyor. Ancak İsrail Yüksek Mahkemesi, “Binyamin Netanyahu başkanlığındaki hükümetin kurulmasına engel teşkil edecek herhangi bir hukuki gerekçenin bulunmadığına” hükmetti. Ayrıca, “Bu durumun Başbakana yöneltilen suçlamaların ciddiyetini azaltmadığını” ekledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.