04 Ağustos 2017 Cuma 09:46
İşte Yardımsever Sınır Tanımayan Doktorlar

Suriye: Rakka’da kuşatma altındaki insanlar acil sağlık hizmetlerinden mahrum durumda

Rakka, 3 Ağustos 2017 – Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Suriye’nin kuzeydoğusunda yer alan Rakka’nın kontrolünü ele geçirmeye çalışan gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle Rakka ve dışındaki hasta ve yaralı sivillerin hayat kurtarıcı acil sağlık hizmetlerinden büyük ölçüde mahrum kaldıklarını belirtti.

MSF Türkiye ve Kuzey Suriye Tıbbi Koordinatörü Vanessa Cramond, Rakka’daki durumla ilgili şunları aktardı: “Ekibimiz 29 Temmuz’da yalnızca birkaç saat içinde, Rakka’dan kaçmaya çalışırken silahla hedef alınan 4 hastayı tedavi etti, bunların arasında 5 yaşında bir çocuk da vardı. Şehirden çıkma şansı olmayan insanların hayatından endişe duyuyoruz. Hastalar bize Rakka’da mahsur kalan çok sayıda hasta ve yaralının sağlık hizmetlerine erişiminin son derece kısıtlı ya da yok denecek düzeyde olduğunu, aynı zamanda şehirden kaçmalarının da neredeyse imkansız olduğunu aktarıyorlar.”

Rakka’dan kaçıp MSF tarafından tedavi edilen sınırlı sayıdaki hasta, şehirden çıkmanın tek yolunun kaçakçılar olduğunu söylüyor. Bu nedenle Cramond, acil tıbbi bakıma erişimde de büyük gecikmeler yaşandığını vurguluyor: “Hastalarımızın bazıları günler, hatta haftalar boyunca cephe hatlarının gerisinde mahsur kalmış durumda. Eğer şanslılarsa Rakka’nın içinde temel sağlık hizmetleri alabiliyorlar, ama bizim hastanelerimize ulaştıklarında çoğunun yaraları enfeksiyon kapmış oluyor ve bu nedenle uzuvlarını kurtarmak çok zor hale geliyor. Rakka’nın çevresinde bulunan köylerden gelen, acil tıbbi bakım ihtiyacı olan ve travmatik yaralanmaları olan hastalar ise cephe hatlarını Rakka’nın içinde olanlara göre daha kolay geçebiliyor.”

Göğsünden şarapnelle yaralanan ve ailesinden 7 kişiyi kaybettikten sonra Rakka’dan kaçan 41 yaşındaki bir hasta, Rakka’da yaşananlara dair şunları aktarıyor: “Rakka’da hava saldırısından kurtulursanız havan ateşine yakalanıyorsunuz. Havan ateşi değilse keskin bir nişancı ya da patlayıcı madde nedeniyle ölüyorsunuz. Bir şekilde hayatta kaldıysanız açlık ve susuzlukla çevriliyorsunuz; çünkü ne gıda, ne su, ne de elektrik var.” Bu hastanın annesi bir hava saldırısı sonucunda yıkılan bir binanın enkazında 15 saat kaldıktan sonra çıkarılabilmiş ve ancak o zaman temel bir tıbbi bakım görüp şehirden ayrılmış.

Hala birçok yerde el yapımı patlayıcı, bubi tuzağı ve mühimmat bulunuyor

Suriye’nin kuzeydoğusunda hizmet veren MSF sağlık ekipleri, Haziran ayından bu yana Rakka ve çevresindeki köylerden gelen 415 hastayı tedavi etti. Hastaların çoğu; el yapımı patlayıcı (IED), mayın, patlamamış mühimmat, şarapnel ve kurşunla yaralanmış kişilerden oluşuyor.

Rakka vilayetinin geneline bakıldığında ise, birçok insanın köylerine dönmeye başladığı görülüyor. Ancak çatışmaların etkisi buralarda da hala etkisini gösteriyor; çünkü köy ve kasabalarda hala birçok sayıda el yapımı patlayıcı, bubi tuzağı ve patlamamış mühimmat bulunuyor.

Cramond, bu duruma ilişkin şunları söyledi: “Bu patlayıcı maddeler nedeniyle birçok insan normal hayatına geri dönemiyor. Örneğin, Rakka’nın kuzeyindeki Hazima’da ekiplerimiz yerel bir okulda tekrar sağlık hizmeti sunmaya başladılar. Ancak bu çalışma durduruldu, çünkü binada mayın ve bubi tuzakları olduğu tespit edildi.”

Rakka vilayeti ve Suriye’nin kuzeydoğusunda acil sağlık hizmetleri sağlayan son derece sınırlı sayıdaki kuruluşlardan biri olan MSF; yerel sağlık yetkilileriyle işbirliği halinde cephe hatlarına yakın 8 ambulans yönetiyor. Bu ambulanslar Rakka’nın kuzey, batı ve doğusunda bulunan kabul noktalarından hasta alıyor. MSF, ayrıca Rakka’nın dışında bulunan ve hastaların 100 km’den de uzak olan Tel Abyad ya da Ayn el Arab’da (Kobane) bulunan hastaneye sevk edilmeden önce stabilize edildikleri bir ileri düzey tıbbi bakım noktasına da destek sağlıyor. Ayn Issa kampında bir klinik de yöneten MSF ekipleri, Suriye’nin kuzeydoğusunda yakın zamana kadar IŞİD olarak da bilinen İslam Devleti’nin (İD) kontrolünde olan ve şimdi erişilebilir hale gelen birçok noktada faaliyet yürütüyor.

MSF, savaşın tüm tarafları ve müttefiklerine; sivillerin korunması, sağlık hizmetlerine erişimin sağlanması ve savaş yaralılarının tedavi amacıyla bulundukları yerden çıkarılması konusunda güvence sağlamaya çağırıyor. MSF ayrıca; insanların güvenle evlerine dönebilmeleri ve acil tıbbi bakıma ihtiyacı olan insanların gerekli tedaviyi alabilmeleri için,Suriye’nin kuzeydoğusunda mayın temizleme çalışması yapacak uluslararası kuruluşlara izin verilmesinin önemini hatırlatıyor.

Son Güncelleme: 04.08.2017 09:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.