05 Mayıs 2015 Salı 14:17
Karikatür krizi ABD'ye sıçradı

ABD'de İslam karşıtı bir kuruluşun düzenlediği sergiyi basan iki saldırgan 20 el ateş etti. Olayda saldırganlar ölü ele geçirildi. Saldırıyı terör örgütü IŞİD'in üstlendiği iddia edildi
ABD'nin Teksas eyaletinde düzenlenen ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin yer aldığı bir etkinliğe önceki gün silahlı saldırı yapıldı. Dallas şehrine bağlı Garland'deki sergi salonunun girişine 20 el ateş açan 2 saldırgan, yerel saatle akşam 19.00'da güvenlik güçleri ve polisle çatıştıktan sonra vurularak öldürüldü. Çıkan çatışmada silahsız bir güvenlik görevlisinin de bacağından vurularak yaralandığı bildirildi. Olayın gerçekleştiği Curtis Culwell Etkinlik Merkezi'ne gelen Garland Belediye Başkanı Douglas Athas yaptığı basın açıklamasında saldırganların binaya yaklaştıktan sonra geldikleri arabadan inerek ateş açtıklarını anlatıldı. Athas, iki saldırganın da salonun dışında yaşanan çatışmada öldürüldüğünü söyledi. Polislerin iki saldırganın yaşadığı Phoenix kentindeki dairede inceleme yaptığı kaydedildi. 

 

IŞİD ÜSTLENDİ İDDİASI 
Ölen saldırganlardan birinin daha önce de terör şüphesiyle takibe alınan Elton Simpson olduğu belirtildi. Terör örgütleri takip merkezi SITE Institute ise, saldırıyı IŞİD'in Twitter paylaşımı üzerinden üstlendiğini öne sürdü. Saldırganların kullandığı aracın, bomba tehdidine karşı tarandığı ve şüpheli bir maddeye rastlanmadığı da bildirildi. Kültür merkezi yakınlarındaki ofis binalarında bulunanlar ise güvenlik endişesiyle geçici süreliğine mahalleden tahliye edildi. Karikatürlerin yer aldığı sergi, ülkedeki American Freedom Defense Initiative isimli bir İslam karşıtı kuruluş tarafından organize edildi. Peygamberimiz hakkında çizilen alaycı karikatürlerin, yapılan bir yarışmayla en iyilerinin seçildiği yarışmada birinciye 10 bin dolar ödül verildi. Yarışmaya 350 kişinin karikatür gönderdiği ve etkinlik sırasında mekânda 200 kişinin bulundu öğrenildi. Teksas'ta gerçekleşen silahlı saldırı, Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerle alakalı üçüncü silahlı saldırı oldu. Geçtiğimiz ocak ayında Hz Muhammed karikatörü yayımlayan Charlie Hebdo dergisinin Fransa'nın başkenti Paris'teki binasına saldırı düzenlenmişti. Terör örgütü El Kaide'nin üstlendiği saldırıda dergide çalışan 12 kişi ölmüştü. İki ay önce ise Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bir saldırgan, Charlie Hebdo saldırısının tartışıldığı bir kafeye silahlı saldırı düzenlemişti. Olayda ölen ya da yaralanan olmamıştı. 

NEREYE GİTSE ORTALIK KARIŞIYOR
Hollanda'da İslam karşıtı ve ırkçı politikalarıyla dikkat çeken aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders da etkinliğe katılanlar arasındaydı. Sergi öncesi yaptığı konuşmasında etkinliği desteklediğini belirten Wilders, yarışmayı düzenleyen kuruluşu, karikatürlerin Hollanda Parlamentosu'nda da sergilenmesi için ülkesine davet etti. Saldırı anında salonda olduğu ve olayda herhangi bir yara almadığı bildirilen Wilders, etkinlik öncesinde güvenlik için bölgeye gelen özel güvenlik birimleriyle çektirdiği bir fotoğrafı Twitter'da paylaşmıştı. 

Son Güncelleme: 05.05.2015 14:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.