13 Nisan 2016 Çarşamba 21:20
Makedonya'da büyük Siyasi Kriz

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un, ülkedeki siyasetçilere yönelik başlatılan hukuki işlemlerin durdurulması kararı protesto edildi.

Başkentte iki ayrı yerde toplanan vatandaşlar, İvanov'un kararına tepki gösterdi. Gösteri düzenleyen kalabalık, öncelikle ilgili soruşturmaların yürütüldüğü savcılık binası ve oradan da Cumhurbaşkanlığı Halk Ofisi'ne yürüdü.

İktidarda bulunan İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) Genel Merkezi önünde toplanan diğer grup ise binaya yumurta ve çeşitli cisimler atarak saldırdı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı alanda toplananlar, "Bizimle birlikte olun, halkın karşısında durmayın", "Adaletin olmadığı yerde, sakinlik olmaz" sloganları eşliğinde Cumhurbaşkanı İvanov'un istifasını talep etti.

İvanov, yaptığı açıklamada, ülkedeki siyasi krizin çözümüne yönelik siyasetçiler hakkında başlatılan hukuki işlemleri durdurma kararı aldığını söylemişti.

Siyasi kriz

Makedonya'da uzun zamandır devam eden siyasi krizin çözümü için Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın ara buluculuğunda geçen yıl haziran ve temmuzda bir araya gelen 4 siyasi parti lideri, 24 Nisan'da erken seçime gidilmesi konusunda anlaşmıştı.

İktidar ve muhalefet arasında imzalanan Prjino Anlaşması'na göre, muhalefetin meclise dönmesi, dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcı atanması, geçici hükümet kurulması, kabine revizyonu ve nisanda yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce başbakanın istifa etmesi öngörülmüştü. Ancak, iktidar ve muhalefetteki partilerin liderleri ile ABD'nin Üsküp Büyükelçisi Jess Baily'nin şubat ayında yaptığı görüşmenin ardından, Prjino Antlaşması'nın koşullarının tam anlamıyla yerine getirilmediği, bu nedenle seçimin 24 Nisan'da değil, haziranda yapılmasının daha uygun olduğu açıklanmıştı.

Makedonya'da uzun süredir devam eden siyasi krizin çözümü amacıyla siyasi partilerin üzerinde uzlaştığı anlaşmada, 7 Nisan'da meclis feshedilmiş ve 5 Haziran'da erken genel seçime gidilmesi kararlaştırılmıştı.

Son Güncelleme: 13.04.2016 21:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.