13 Mayıs 2016 Cuma 20:20
MHP'de kurultay bilmecesi Kriz çıkartı

Ankara 2. İcra Hakimliği MHP'li muhaliflerin olağanüstüsü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. MHP'li muhaliflerin bu kararın ardından 15 Mayıs 2016 tarihinde olağanüstüsü kurultayı toplaması bekleniyor. Bu kararın ardından ise Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi Avukatı Yücel Bulut ve Hukuk Heyeti bir basın toplantısı düzenledi. l Bulut, "15 Mayıs 2016 tarihinde düzenleneceği ilan edilen MHP Büyük Kurultayına ilişkin işlemlerin 12 Mayıs 2016 tarihinde ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmiş olup, bu kararlar da gereği yapılmak üzere ve bizzat mahkemesi tarafından Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 393/2’nci maddesi uyarınca doğrudan Ankara Valiliğine gönderilmiştir. Söz konusu ihtiyati tedbir kararı gereğince de 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağı ilan edilen kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir. Söz konusu mahkeme kararları ışığında, tedbir kararlarının bir gereği olarak Ankara Valiliği ve Emniyet Güçleri tarafından; ilgili mahkemelerden verilen yazılı talimat üzerine gerekli güvenlik önlemleri alınacaktır" dedi.


"DELEGELERİMİZİM ÇAĞRILARA İTİBAR ETMEYECEĞİNİ BİLİYORUZ"

Yücel Bulut,  söz konusu mahkeme kararları ışığında, tedbir kararlarının bir gereği olarak Ankara Valiliği ve Emniyet Güçleri tarafından; ilgili mahkemelerden verilen yazılı talimat üzerine gerekli güvenlik önlemleri alınacaktır. Bu nedenle, yasal olmayan ve mevcut mahkeme kararları karşısında hukuken gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bir kongre girişimi karşısında, yine yasal olmayan yollarla üst kurul delegelerimizi Kongrenin gerçekleşeceği iddia edilen alana davet edenler açıkça suç işlemektedir. Dava arkadaşlarımızın, yasal olmayan ve hukuken gerçekleşmesi mümkün olmayan kongre girişimi hakkındaki çağrılara itibar etmeyeceğini biliyoruz" dedi.

"ÇAĞRI HEYETİ YARGITAY’IN KARARI BEKLEMEDEN..."

Yücel Bulut, "Kamuoyunun da yakından takip etmiş olduğu üzere, Milliyetçi Hareket Partisi Büyük Kurultayının Tüzük Değişikliği gündemiyle Olağanüstü Toplantıya Çağrılmasına ilişkin olarak Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından 3 Kişilik Çağrı Heyeti görevlendirilmesine karar verilmiştir. Söz konusu mahkeme kararının kesinleşmeden onaylanması mümkün olmayan kararlardan olmasına rağmen, Çağrı Heyeti tarafından Yargıtay’ın gerçekleştireceği denetim ve vereceği karar beklenmeksizin Olağanüstü Kurultay’a ilişkin takvim açıklanmış ve 15 Mayıs 2016 tarihinde Büyük Kurultayın toplanacağı ilan edilmiştir. Yasal olmayan bu girişim karşısında, 15 Mayıs 2016 tarihinde toplanacağı ilan edilen kurultaya katılmak üzere davet edilen üst kurul delegelerimiz, kongre çağrısının yasal olmadığı gerekçesiyle, ikametg?hlarının bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunarak hukuki koruma talebinde bulunmuşlardır. Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından, kendilerine yapılan başvuru üzerine, Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesinin Çağrı Heyeti görevlendirmesine ilişkin kararı, kesinleşmeden uygulanamayacağı için, İnfaz işlemleri ve 15 Mayıs 2016 tarihinde düzenleneceği ilan edilen Büyük Kongre’ye ilişkin işlemler Yargıtay Denetimi sonuna kadar İhtiyati tedbir yoluyla durdurulmuştur. İlgili mahkemeler tarafından verilen ihtiyati tedbir kararları Ankara 25.İcra Müdürlüğü nezdinde işleme konulmuştur" dedi.

"HAKİMİ’NİN KİMLİĞİ VE MAZİSİ GENEL MERKEZİMİCE BİLİNMEKTEDİR"

Yücel Bulut,  "İlgili ihtiyati tedbir kararlarının işleme alınmasının hemen sonrasında, Kim olduğu yargı çevrelerinde çok iyi bilinen Ankara 2.İcra Hukuk Mahkemesi H?kimi Burhan Yaz tarafından, henüz ortada açılmış hiçbir dava yokken, ihtiyati tedbir kararlarının infazına ilişkin İcra Müdürlüğü dosyalarının fotokopileri istenilmiştir. Yaklaşık bir haftadır, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi H?kimi, yetkisi ve görevi olmadığı halde, önünde açılmış bir dava dosyası olmadığı halde, ihtiyati tedbir kararlarının infazına ilişkin işlemleri yakından takip etmektedir. Adı geçen İcra Mahkemesi Hakimi’nin kimliği ve mazisi Genel Merkezimice bilinmektedir. Hafta mesaisinin bitimine sayılı dakikalar kala açıklamış olduğu kararla hangi amaca hizmet ettiği de yine çok iyi bilinmektedir. Bir haftadır, düzenli olarak dava yoluyla önüne gelmemiş olan tedbir dosyalarını, yetkisi olmaksızın temin eden ve inceleyen mahkeme hakimi hakkında HSYK’ya gerekli şikayetler gerçekleştirilecektir.  Bu nedenle bugün mesai bitimine bir saat kala tesis etmiş olduğu karar bizleri şaşırtmamıştır. Ancak bu ihtimal tarafımızca göz önünde bulundurularak, ihtiyati tedbir kararlarının Yazı İşleri Müdürleri aracılığıyla ve mahkeme kalemi eliyle uygulanması da ayrıca talep edilmiştir" dedi.

"ANKARA 2.İCRA HUKUK HaKİMİNİN VAZİFESİ DEĞİLDİR"

Yücel Bulut,  "Ankara 2.İcra Hukuk Mahkemesi tarafından verilmiş bulunan iptal kararı sadece ihtiyati tedbirin infazına ilişkin icra dosyası hakkındadır. Bilindiği üzere ihtiyati tedbir kararlarının infazı sadece icra müdürlükleri aracılığıyla değil, aynı zamanda mahkeme yazı işleri müdürleri tarafından da yapılabilmektedir.  Ankara 2.İcra Hukuk H?kiminin vazifesi olmadığı halde göstermiş olduğu yüksek ilgi nedeniyle mesainin bitmesine sayılı dakikalar kala görevli olmadığı bir konuda işlem tesis edilebileceği öngörülmüştür. İhtiyati tedbir kararlarının ayakta olması nedeniyle, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinden yürürlükte bulunan ihtiyati tedbir kararlarının mahkeme yazı işleri müdürlüğü aracılığıyla uygulanması talep edilmiş ve valiliklere ihtiyati tedbir kararlarının ulaştırılması talep edilmiştir" dedi.

"KURULTAYIN YAPILMASI HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Yücel Bulut,  Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından bugün öğleden sonra talebimizin kabulüne karar verilerek, ihtiyati tedbir kararının devam ettiği ve de gereğinin yapılması amacıyla Ankara Valiliğine gerekli ihtaratın faks yoluyla yapılarak kararın uygulanması istenilmiştir.  Kamuoyunca bilinmesi istediğimiz bir başka husus da, tedbir kararlarının Gemerek ve Tosya Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından verilmiş olanlardan ibaret olmadığıdır. Nitekim üst kurul delegelerimizin yapmış olduğu başvuru üzerine başka mahkemelerce de;  15 Mayıs 2016 tarihinde düzenleneceği ilan edilen MHP Büyük Kurultayına ilişkin işlemlerin 12 Mayıs 2016 tarihinde ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmiş olup, bu kararlar da gereği yapılmak üzere ve bizzat mahkemesi tarafından Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 393/2’nci maddesi uyarınca doğrudan Ankara Valiliğine gönderilmiştir. Söz konusu ihtiyati tedbir kararı gereğince de 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağı ilan edilen kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir" dedi.

"ANKARA VALİLİĞİ VE EMNİYET GÜÇLERİ TARAFINDAN; GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINACAKTIR"

Yücel Bulut, "Söz konusu mahkeme kararları ışığında, tedbir kararlarının bir gereği olarak Ankara Valiliği ve Emniyet Güçleri tarafından; ilgili mahkemelerden verilen yazılı talimat üzerine gerekli güvenlik önlemleri alınacaktır. Bu nedenle, yasal olmayan ve mevcut mahkeme kararları karşısında hukuken gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bir kongre girişimi karşısında, yine yasal olmayan yollarla üst kurul delegelerimizi Kongrenin gerçekleşeceği iddia edilen alana davet edenler açıkça suç işlemektedir. Dava arkadaşlarımızın, yasal olmayan ve hukuken gerçekleşmesi mümkün olmayan kongre girişimi hakkındaki çağrılara itibar etmeyeceğini biliyoruz" dedi.


MHP'li muhaliflerden ilk açıklama
NELER YAŞANDI?

1 Kasım'daki 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi'nin ardından MHP’nin "başarısız" olduğunu savunan muhalifler, olağanüstü kurultay yapılmasını talep etmişti. Genel başkanlık için adı geçen Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın başını çektiği muhalifler, 543 delegeden imza toplayarak tüzük değişikliği yapılması için talepte bulunmuştu. Tüzük kurultayı için toplanan 543 delegenin talebini ise, MHP yönetimi reddetmişti.

Bunun üzerine muhalifler, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme ise, kayyum heyeti oluşturularak olağanüstü kurultay toplanmasına karar verdi. 3 kişilik çağrı heyeti, yani kayyum ise 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayın toplanması kararını verdi. MHP Genel Merkezi ise bu kez Yargıtay nezdinde girişimde bulundu. Ancak Yargıtay önceki gün Mayıs ayı içinde kararını açıklayacağını duyurdu. MHP yönetiminin ikinci hamlesi ise Gemerek Sulh Hukuk mahkemesine başvurmak oldu. Yönetim, kayyum atanması kararının yanlış olduğunu öne sürerek sürecin durdurulmasını istedi. Karar lehlerine çıktı ve kurultayın yapılmaması yönünde karar alındı.

MHP, Gemerek'in kararının ardından Ankara 25. İcra Dairesi'ne başvurarak kararın uygulanmasını ve önlemlerin alınmasını istedi. 25. İcra Dairesi ise talebi kabul ederek Ankara Valiliği'ne bir yazı gönderdi ve Yargıtay kararı çıkmadan, 15 Mayıs Pazar günü yapılması planlanan kurultaya izin verilmemesini istedi.

PAZAR GÜNÜ KURULTAY YAPILACAK MI?

Bu kararlara muhalifler, Ankara 2. İcra Hakimliği'ne başvurarak itiraz etti. 2. İcra Mahkemesi ise muhaliflerin kararını kabul ederek 15 Mayıs, yani bu pazar günü, kurultayın yapılmasının önünü açtı. Ancak dakikalar sonra Gemerek'ten bir karar daha geldi.  Gemerek Sulh Hukuk mahkemesi, muhaliflerin yaptığı başvuruyu reddederek kurultayın yapılmamasına bir kez daha karar verdi. Hukuki olarak son karar kurultayın yapılmaması durumunda olsa da muhalifler, Gemerek'in kurultay sürecini sadece usul yönünden incelemeye yetkisi olduğunu belirterek Ankara 2. İcra'nın kararının geçerli olduğunu belirttiler. Bu kararla muhalifler 15 Mayıs Pazar günü kurultayın toplanması için bir engel kalmadığı belirtiliyor.

YARGITAY KARARI BU AY İÇİNDE

Temyiz kararının beklendiği Yargıtay'dan ise önceki gün yapılan açıklamada kurultayla ilgili kararın Mayıs içinde açıklanacağını duyurmuştu.

MHP'de 21 Kasım 2015'te Sinan Oğan, 28 Kasım 2015'te Koray Aydın ve 30 Kasım'da da Meral Akşener genel başkanlığa aday olduğunu açıklamış ve tüzük değişikliği kongresi yapabilmek için delegelerden imza toplamaya başlamıştı.

Son Güncelleme: 13.05.2016 20:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.