07 Ekim 2015 Çarşamba 10:15
NATO: İhlaller kaza değil

Suriye'de operasyonlar düzenleyen Rus jetlerinin Türk hava sahasını bir kez daha ihlal ettiği ortaya çıktı. NATO Genel Sekreteri "İhlaller kaza gibi görünmüyor" derken Rusya, "Yanlış anlaşılmayı gidermek için Türkiye ile görüşmeye hazırız" dedi
Rus savaş uçaklarının 30 Eylül'de başlattığı Suriye'deki hava operasyonları devam ederken, Ankara ile Moskova arasındaki "jet" krizi derinleşiyor. Bir Rus uçağının, Türk hava sahasını ihlal ettiği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Rusya'dan olayın "navigasyon hatası" sonucu yaşandığı duyurulmuştu. Dün de yine bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği duyuruldu. Rusya'dan bu kez "iddia araştırılıyor" açıklaması geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Rusya'nın Türk hava sahasını ihlal etmesini sert şekilde eleştirdi. Stoltenberg, Rusya'nın kabul edilemez ihlalilinin kaza gibi görünmediğini, Moskova yönetiminin gerçekçi bir açıklama getiremediğini söyledi. Türkiye'nin hava sahasının bir daha ihlal edilmemesi çağrısında bulunan Stoltenberg, Rusya'nın Suriye'deki eylemlerinden endişe duyduğunu ifade etti. Stoltenberg, "Rus uçakları sadece DAEŞ'i hedef almıyor. Farklı muhalif gruplara da saldırdığını gördük. Birçok sivil de hayatını kaybetti" dedi. Stoltenberg ayrıca, Rusya ile henüz direkt bir iletişim ağı kurmadıklarını, ancak NATO'nun kendi askeri iletişim kanallarını kullanmayı düşündüğünü kaydetti. 

RUSYA: KONUŞMAYA HAZIRIZ 
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise "Türkiye ile yanlış anlaşılmaları engellemek üzere konuşmaya hazırız" dedi. Bu arada Rus medyasının Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı bir haberde ise Türkiye'nin, Suriye'deki hava operasyonları sırasında koordinasyonu sağlamak için, Moskova'ya ortak çalışma grubu kurulmasını teklif ettiği öne sürüldü. 

'KARADA DA RUS ASKERLERİ VAR' 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Suriye'ye kara birliği de gönderdiğini söyledi. Stoltenberg, "Rus güçlerinin Suriye'de toplandığını ve güçlendiğini gördük ama sayı veremeyeceğim. Kara birlikleri de var, hava güçleri de var, deniz birlikleri de var. Rusya'nın askeri güçlerini artırdığını görmekteyiz. Son haftalarda gördüğümüz bu" dedi. ABD merkezli New York Times gazetesindeki haberde ise Suriye'de 600 kadar Rus askeri personelin olduğu kaydedildi. Suriye'nin Lazkiye kentindeki hava üssünde de yaklaşık 2 bin Rus askerinin bulunduğu belirtiliyor. 

"BAĞDAT İSTERSE IRAK'I DA VURURUZ" 
Rusya Parlamentosu üst kanadı sözcüsü Valentina Matviyenko, Bağdat yönetiminin talep etmesi durumunda Irak'ta da hava operasyonlarını gündeme alabileceklerini açıkladı. "Eğer Irak'tan Rusya Federasyonu'na resmi bir mesaj gelirse, hava kuvvetlerimizin operasyonlara katılması konusunun politik ve askeri olarak amaçlarımıza uygun olup olmadığını gündeme alırız" diyen Matviyenko, bu konuda bugüne kadar bir talep gelmediğini de sözlerine ekledi. 

SINIRDA DÖRDÜNCÜ TACİZ
3 Ekim tarihinde Rusya'nın Türk hava sahasını ihlal etmesiyle başlayan sınırdaki gerginlik tırmanıyor. 4 Ekim'de Türk F-16'larına Rus yapımı MİG-29 uçakları tarafından yapılan taciz 5 Ekim'de de tekrarlandı. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden dün yapılan açıklamada, 8 adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu gerçekleştirildiğini, bu görev sırasında Türk savaş uçaklarına iki ayrı taciz yapıldığını duyurdu. İlk olarak milliyeti tespit edilemeyen MİG-29 uçağı tarafından radar kilidini muhafaza etmek suretiyle toplam 4 dakika 30 saniye süre ile taciz gerçekleştiği belirtildi. Ardından da Suriye'de konuşlu SA füze sistemleri tarafından toplam 4 dakika 15 saniye süren ikinci bir taciz daha yapıldığı kaydedildi.

Son Güncelleme: 07.10.2015 10:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.