11 Ağustos 2020 Salı 13:56
Netanyahu: ABD olmasaydı Batı Şeria'yı çoktan ilhak etmiştim

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu uzun süredir yapacağını vaat ettiği Batı Şeria’daki yerleşimleri ilhak etme planını “hayata geçirememekten” ABD’yi sorumlu tuttu.

Kanal 20’de pazartesi günü yayımlanan röportajında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Egemenliği tatbik etmenin yalnızca ABD ile anlaşmaya varılarak gerçekleşebileceği en başından belliydi. Aksi halde ben çok daha önce bunu gerçekleştirmiştim” diye konuştu.

Jerusalem Post’un haberine göre kendinden önceki yönetimlere de göndermede bulunan Netanyahu “Diğer başbakanlar da bunu yapmış olurdu” dedi.

Uzun süre “Yüzyılın Anlaşması” diye lanse edilen ve İsrail’in ilhak kararına yeşil ışık yakan 'Ortadoğu Barış Planı'nı ocak ayında duyuran ABD Başkanı Donald Trump’ın adı da İsrail liderinin açıklamalarında geçti.

“Trump şimdi birçok şeyle meşgul ve bu (egemenlik) mesele aklında ilk sırada yer almıyor” ifadesini kullanan Netanyahu, “Yakın gelecekte, egemenliğin uygulanması ve İsrail için önem taşıyan diğer diplomatik meselelerinin kabulünü sağlayabileceğimizi umuyorum” diye ekledi.

Amerikan büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması, İsrail’in Golan Tepeleri’nde egemenlik hakkı olduğunun ilan edilmesi ve Batı Şeria’daki yerleşimlere meşruiyet tanınması konusunda ABD’nin attığı adımları kendi hanesine yazan Netanyahu, “Tüm bunlar şans eseri olmadı ya” dedi.

Netanyahu, Trump’ın İsrail’e Batı Şeria’nın yüzde 30’unu ilhak hakkı tanıyan planını da hatırlatarak “Bu plan için Trump’ın ekibiyle üç yıl boyunca çalıştım. Bana göre İsrail’in başlıca çıkarlarını muhafaza eden tek kaynak o” ifadesini kullandı.

İsrail gazetesi, Netanyahu’nun benzer sözleri, Likud Partisi’nin Knesset’te kapalı kapılar ardında gerçekleşen oturumunda da dile getirdiğini aktardı.

Anahtar Kelimeler:
ABDIsrailNetenyahu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.