28 Kasım 2016 Pazartesi 17:27
Numan Kurtulmuş: Putin bizzat teyit etmiştir! İşte O Detay

 Kurtulmuş, "Bu karar Avrupa hukuku bakımından da siyasi sonuçları olan bir karar değildir. Bunun siyasi sonuç doğurabilmesi için Avrupa Konseyi'nde belli bir çoğunlukla, üye ülkelerin yüzde 55'inin toplam nüfusu temsil eden yüzde 65'lik bir üye çoğunluğunun öyle bir karar alması gerekir.

Avrupa hukuku bakımından da siyasi sonucu yoktur; ancak bu karar çok iyi müzakere edilmesi ve bundan sonraki Türkiye-AB ilişkileri bakımından da eksiksiz bir şekilde değerlendirilerek, gözden geçirilmesi gereken bir karardır" diye konuştu.

AP'NİN TÜRKİYE KARARINA  TEPKİ 

AP'nin Türkiye kararının Avrupa siyaseti bakımından alarm verici nitelikte olduğunu savunan Kurtulmuş, "Özellikle aşırı sağ siyasetin; Türkiye karşıtı, göçmen karşıtı ve İslam karşıtı politikalarının AP'yi etkilediği aşikardır. Bu karar, Avrupa siyaseti bakımından alarm verici bir niteliktedir. Bu karar; vizyonsuz, çifte standartlı bir karardır. Bu kararı Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak yok hükmünde kabul ediyoruz. Bunun hiçbir siyasi karşılığının olmadığını, siyasi sonuç doğurmadığını da ifade ediyoruz" dedi.

"LİDERLER ZİRVESİ'NDE OLUMLU YAKLAŞIMLARIN ORTAYA KONULMASI ÖNEMLİ"

Aralık ayında toplanacak AB Liderler Zirvesi'ni hatırlatan Kurtulmuş, "Aralık ayının ortasında toplanacak Liderler Zirvesi'nden ise Türkiye ile ilişkiler bağlamında daha hassas, daha dengeli, daha vizyoner ve AB'nin geleceğine ciddi şekilde katkı yapacak yaklaşımların ortaya çıkacağını ümit ediyoruz. Bu karar, AB'nin içine kapanmasını da sağlayan, genişleme yanlısı tutumlarını törpüleyen bir karar Avrupa Birliği bakımından.

Ben Liderler Zirvesi'nde bu kararın tersine, Türkiye ile ilgili olumlu yaklaşımların ortaya konulmasının Avrupa siyasetinin makul tarzı bakımından da önemli ve hayati olduğunu ifade etmek isterim" ifadelerini kullandı.

"AB'NİN İLİŞKİLERİ TAMİR EDECEK ADIMLARI ATMASINI TAVSİYE EDERİZ" 

Türkiye ve AB ilişkilerinin geleceğine yönelik konuşan Kurtulmuş, "Biz bu ilişkilerin olumsuz bir yöne kaymasını istemeyiz ama ilişkilerin olumsuz bir yöne kaymasından Türkiye'den daha fazla AB'nin zararlı çıkacağını da ifade etmek isterim. AB'de siyaset yapıcılara tavsiyemiz de şudur.

AB'yi çeşitli kanallarla etkileyen terör örgütlerinin etkisinden çıkarak, Türkiye ile dostane ilişkileri geliştirmek için yeniden AB'nin vizyoner bir sürece dönmesi ve bu ilişkileri tamir edecek adımları atmasını tavsiye ederiz" açıklamasında bulundu.

'FIRAT KALKANI' AÇIKLAMASI

Fırat Kalkanı harekatına ilişkin de değerlendirmede bulunan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonuyla hedeflediği en önemli husus 5 bin kilometrekarelik alanın DEAŞ terör örgütünden temizlenmesidir.

Bu çerçevede bütün ilgili tarafların bu alanın DEAŞ'tan temizlenmesi için Türkiye'nin faaliyetlerine destek olmalarını, yardımcı olmalarını tavsiye ediyoruz. Bununla ilgili de bütün ilgili taraflarla operasyon öncesinde ve sırasında haberleşerek, onları da operasyon hakkında bilgilendiriyoruz"

'MÜNBİÇ' AÇIKLAMASI: KARARLILIĞIMIZI TEYİT EDİYORUZ

PYD'nin Münbiç'ten çekilmesi için ilgili taraflarla temasların sürdürüldüğünü ifade eden Kurtulmuş, "Bu konudaki kararlılığımızı teyit ediyoruz. Türkiye bütün gelişmeleri takip etmektedir. ÖSO'nun operasyonlarına da lojistik destek sağlamayı da sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.

TÜRK BİRLİĞİNE SALDIRIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA: RUSYA, BİZZAT PUTİN VASITASIYLA TEYİT ETTİ

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. El Bab operasyonu sırasında Türk birliğine yönelik gerçekleştirilen hava saldırısı üzerinden saldırının failine ilişkin son bilgiler sorulan Kurtulmuş, "Rusya, açıkça saldırıda bulunan hava araçlarının Rusya'ya ait olmadığını bizzat Sayın Putin vasıtasıyla teyit etmiştir. Saldıran hava aracının, bölgedeki bütün hareketliliğin hepsinin kayıtları var.

Bunlarla ilgili teyit yapıldıktan sonra gerekli girişimlerde bulunulacaktır. Kayıtlar gözden geçirildikten sonra gerekli adımlar atılacaktır" diye konuştu.

'YENİ ANAYASA İÇİN SON NOKTAYI LİDERLER KOYACAK

Anayasa değişikliğiyle ilgili AK Parti ve MHP arasında yürütülen çalışmalarda gelinen son noktaya ilişkin bilgiler sorulan Kurtulmuş, "MHP'den ve AK Parti'den arkadaşlarımız teklif üzerindeki çalışmalarına devam ediyor. MHP, teknik düzeyde anayasa değişiklik paketiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

En kısa zamanda bize resmi olarak da cevaplarını bildirecekler. Varsa herhangi bir sorun, bunların aşılması bakımından veya sorunlar aşılmışsa o zaman liderler düzeyinde son noktayı koyarak, bunun takviminin ne olacağı kararlaştırılacaktır. En kısa zamanda sonuca ulaşacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Son Güncelleme: 28.11.2016 17:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.