25 Mart 2016 Cuma 11:48
Papa sığınmacıların ayaklarını yıkayıp öptü

Papa Françis, İsa Peygamberin çarmıha gerilmeden önceki gece, Gizli Son Akşam Yemeğinde (Rabbin Sofrası) 12 havarisine karşı tevazuunu göstermek amacıyla ayaklarını yıkayıp öpmesine atfen hayata geçirilen bu ritüel için Roma yakınlarındaki Castelnuovo di Porto'daki bir mülteci kabul merkezini seçti.

Giderek ağırlaşan sığınmacı krizine dikkat çekmek için burayı seçtiği belirtilen Papa, 3'ü Müslüman, 1'i Hindu, 3'ü Kıpti ve 5'i Katolik Hristiyan olmak üzere 12 göçmen ve 1 İtalyanın ayaklarını yıkadı. Onların önünde diz çökerek bu ayini gerçekleştiren Papa, daha sonra havluyla kuruladığı ayakları tek tek öptü.

Söz konusu merkezde, savaştan, yoksulluktan ya da terörden kaçıp, daha iyi bir yaşam umuduyla İtalya'ya gelerek sığınma talebinde bulunmuş olan 25 ülkeden 900'e yakın göçmenin kaldığı kaydedildi.

YEHUDA'YI HATIRLATTI

Papa Françis burada yaptığı konuşmada, Hz.İsa'ya para için ihanet eden havarisi Yehuda'yı hatırlatarak, şunları söyledi:

"Müslüman, Hindu, Katolik, Kıpti bugün burada, hep bir aradayız. Kardeşiz, barış içinde yaşamak isteyen aynı Rabbin çocuklarıyız. 3 gün önce, bir Avrupa kentinde (Brüksel) bir savaş ve yıkım eylemi yapıldı: Bu insanlar barış içinde yaşamak istemiyor. Ancak bu eylemin arkasında, başkaları vardı, tıpkı Yehuda'nın arkasında, İsa'yı teslim etmeleri karşılığında ona para veren başkalarının olduğu gibi. Bu olayın arkasında ise (Brüksel'deki saldırı) barış değil, kan isteyen silah tüccarları var. Onlar savaş istiyor, kardeşlik değil.

İLK KEZ BİR KADININ AYAĞINI YIKAMIŞTI

Papa Françis iki yıl önce de Roma'daki bir ıslahevinde tutulan, aralarında Müslüman bir kız çocuğun da bulunduğu hükümlülerin ayaklarını yıkamıştı. Böylece tarihte ilk kez bir Papa bir kadının ayaklarını yıkamış oldu. İncil'e göre Hz. İsa da 12 havarisi arasında bulunan bir kadının da ayaklarını yıkamıştı.

Papa Françis ile selefleri 16. Benediktus ve 2. John Paul'den önceki papalar ise bu ritüeli, Aziz Giovanni Lateran Bazilikası'nda 12 rahiple gerçekleştiriyordu.

Son Güncelleme: 25.03.2016 11:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.