20 Eylül 2016 Salı 10:52
Rusya'da Seçimlere Hile Karıştı İddiası

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Duma için yapılan genel seçimlerde sürpriz olmadı: Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteklediği Birleşik Rusya Partisi beklendiği gibi zafer elde etti. Rusya Seçim Komisyonu, iktidar partisi Birleşik Rusya’nın yüzde 54.21 oy alarak çoğunluğu sağladığını duyurdu. İktidar partisinin ardından Komünist Parti oyların yüzde 13,5’ini, Liberal Dempokrat Parti yüzde 13,3’ünü, Adil Rusya partisi ise yüzde 6,2’sini almayı başararak meclise girmeyi başardı. Katılımın düşük olduğu seçimlerde sandığa giden seçmen sayısı yüzde 40 dolayında kaldı. 2011’de bu oran yüzde 51’in üzerindeydi.

HİLE TARTIŞMASI

Seçimlerle ilgili öne çıkan tartışmalardan biri ‘hile’ oldu: Fakat, muhalefetin ‘Çurov hile karıştırıyor’ itirazları üzerine seçim kurulu başkanı olarak atanan eski insan hakları sorumlusu Ella Pamfilova oylamanın ülke genelinde kurallara uygun geçtiğini söyledi. Seçim öncesi muhalefetin daha fazla aday göstermesine ve televizyonda spot yayınlamasına da izin verilmişti. Ayrıca, önceki seçimlere hile karıştığını iddia eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), oylamayı denetlemek üzere 466 gözlemciyi görevlendirdi.

KIRIM’DA İLK KEZ

Öte yandan, 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’da da ilk kez oy kullanıldı. Gelişmeyi Ukrayna Dışişleri Bakanlığı kınarken, Kırım Tatar halkı seçimleri boykot etti. Duma seçimlerinde sandıkların kapanmasına kısa bir süre kala, seçimlere katılım oranı Kırım’da yüzde 42,37, Sivastopol da ise yüzde 40,32 olarak açıklanmıştı.

Son Güncelleme: 20.09.2016 11:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.