18 Şubat 2014 Salı 10:07
Somali Hükümetine gönderdiler, Şebab'ın eline geçti

Birleşmiş Milletler gözlemcileri, Somali hükümetine gönderilen silahların bir kısmının Şebab komutanlarının eline geçtiğini açıkladı.

 

BM Somali ve Eritre gözlemcileri, bazı Somalili devlet yetkililerinin ülkeye yapılan silah sevkiyatlarını sistemli bir şekilde başka gruplara yolladığını öne sürdü.

 

AFP'nin haberine göre 2013 yılının Şubat ayında, BM Güvenlik Konseyi, Somali'ye yönelik silah ambargosunun kısmen kaldırılmasını onayladı. Konsey silah sevkiyatlarının bildirilmesi, ağır silahlara yasak konulması gibi bazı kısıtlamalar getirdi ve gözlemci grubunu da silah sevkiyatının nasıl işlediğini izlemek konusunda görevlendirdi.

 

Gözlemci grubunun koordinatörü 6 Şubat'ta Güvenlik Konseyi başkanına bir rapor yazdı.

 

Rapor, Somali hükümetine yollanan silahların yanlış ellere düşmesini önlemek için ambargonun gevşetilmesini tersine çevirecek bir takım öneriler içeriyor.

 

Rapora göre, hükümet adına gönderilen silahların Şebab örgütü ile Abgaal ve Habar Gedir klanlarına mensup milislerin eline geçmesinde bazı Somalili devlet yetkililerinin rolü olduğu iddia ediliyor.

 

Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud Abgaal klanının bir üyesi. BM gözlemci grubunun raporuna göre bir grup devlet görevlisi bu grubun milislerine silah sevkiyatını düzenliyordu.

 

Gözlemci grubunun raporunda, devlet başkanının, Abgaal klanından olan önemli konumdaki bir danışmanı da, silahların Şebab lideri Şeyh Yusuf Isse Kabukatukade'ye yönlendirilmesini planlamakla suçlandı.

 

KÖRFEZ BAĞLANTISI 

BM gözlemcilerinin raporuna göre bir Somali hükümeti bakanı Körfez'den bir ülkeden silah satın aldı ve gözlemcilere haber vermeden sevkiyat yaptı.

 

Gözlemcilere haber verilmemesi ile kuralların çiğnendiği olayda, sevkiyattan sonra bazı silahların Mogadişu'da gözle yerlere götürüldüğü, araştırmaların sürdüğü belirtildi.

 

Heyet, Somali hükümetinin bazı silah depolarına girmelerine izin vermediklerini, girdikleri depolarda ise sevkiyat yapılan silahların listesi ile mevcut silahlar arasında tutarsızlıklara rastladıklarını rapor etti.

 

Gözlemciler, Somali ordusunun kullanımı için gönderilen ancak Mogadişu'da açık pazara düşen silahların fotoğraflarını elde edebileceklerini bildirdi.

 

Güvenlik Konseyi gelecek ay silah ambargosunu yeniden görüşecek.

 

SOMALİLİ BAKANDAN YALANLAMA

Somali Dışişleri Bakanı Abdurrahman Beyle ise BM heyetinin raporundaki iddiaları yalanladı. Beyle, hükümetin başka gruplara silah sevkiyatında rol aldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bakan, "Bu suçlamalar karşısında gerçekten şaşkınız. Silahları hiç bir şekilde yanlış kullanmadık ya da satmadık" dedi.

 

Somali'de ordu ve AMISOM (Afrika Birliği Somali Misyonu) askerleri daha önce de silahlarını karaborsada satmakla suçlanmıştı.

Son Güncelleme: 18.02.2014 10:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.