17 Kasım 2016 Perşembe 17:35
Suudi Arabistan'dan Donald Trump'a uyarı: Sizin için yararlı olmaz

Açıklamasını hedef alan Suudi Enerji Bakanı Halid el-Falih, Trump'a 'bunun yararlı olmadığı' uyarısında bulundu.

Financial Times'a konuşan Falih 'Trump'ın kalbinde bunun yararını göreceğine aminim. Bence petrol endüstrisi ona herhangi bir ürünün ticaretini yasaklamanın yararlı olmadığını tavisye edecektir" dedi.

Suudi Enerji Bakanı açıklamasında " Enerji küresel ekonominin can damarı. ABD herkesten daha fazla küresel serbest ticaretin faydasını görüyor" ifadelerini kullandı. Trump'ın göreve geldikten bu konudaki tutumunun somutlaşacağının altını çizen Bakan el-Falih "ABD kapitalizm ve serbet pazarın amiral gemisi. ABD mübadele edilebilir bir mal olan ham petrole bağlı küresel ekonominin çok önemli bir parçası olmaya devam ediyor. O nedenle serbet ticaret yoluyla yapılan denkleştirme petrol için çok yararlı" dedi.

TRUMP 'ABD'NİN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINI' SAĞLAMA VAADİNDE BULUNMUŞTU

Trump yıl başında kampanyası sırasında Başkan seçilirse, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin IŞİD ile mücadelede savaş alanına kara askeri göndermemesi ya da en azından ABD'nin örgüt ile savaşınn maliyetlerini karşılamaması halinde, ABD'nin bu ülkelerden yaptığı petrol ithalatını durdurabileceği tehdidinde bulunmuştu. Martta New York Tımes gazetesine yaptığı açıklamada  'Suudi Arabistan biz olmasak uzun süre var olamaz" diyen Trump "Eskiden petrole çok ihtiyacımız vardı. Ancak bugün yeni teknolojiler nedeniyle pazar aşırı doldu" demişti. Trump yaptığı bir diğer konuşmada da 'ABD'nin enerji sektörünü düşmanları ve petrol kartellerinden kurtarıp, ülkenin enerji bağımsızlığını sağlayacağını' söylemişti.

SUUDİ ARABİSTAN KANADA'NIN ARDINDAN 2. SIRADA

OPEC'in (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) lideri konumundaki Suudi Arabistan,  ABD'ye Ortadoğu'dan yapılan petrol ihracatının çoğunluğunu sağlıyor. Ancak ABD'nin petrolünün çoğu ya ülke içinden ya da Kanada'dan karşılanıyor. OPEC'in ABD'nin petrol ithalatındaki toplam payı yüzde 31 oranında. Bunun yaklaşık 3'te 1'nin Suudi Arabistan tarafından karşılanması nedeniyle bu ülke Kanada'nın ardından ABD'nin petrol ihtiyacını karşılayan en büyük 2. ülke konumunda bulunuyor. ABD Enerji Bilgi Yönetim İdaresi'nin verilerine göre ABD, OPEC üyelerinden ağustos ayı boyunca günde 3.4 milyon varil petrol ithal etti.

Son Güncelleme: 17.11.2016 17:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.