22 Haziran 2021 Salı 00:51
Taliban Mezar-ı Şerife yürüyor

Taliban Mezar-ı Şerif'e yürüyor

ABD ile imzaladığı Doha Anlaşması'nda, ABD'nin ülkeden çekilmesinin kararlaştırıldığı 1 Mayıs tarihinin geçmesiyle Taliban, ülke genelinde kapsamlı saldırılara başlamıştı.

ABD'nin anlaşmayı ihlal ettiğini savunan hareket, bu kapsamda il ve ilçe merkezlerini ele geçirmeye başlayacaklarını bildirmişti.

Mezar-ı Şerif'e yönelik hamle

1 Mayıs'tan bu yana Taliban, özellikle ülkenin kuzeyindeki birçok ilçe merkezini kontrol altına aldı. Taliban tarafından ele geçirilen ilçe merkezlerinin sayısının 70'i aştığı ifade ediliyor.

Hareket özellikle ülkenin kuzey şeridini oluşturan şehirlerde etkin saldırılar düzenliyor. Herat, Badgis, Faryab, Cevzcan, Saripul, Belh, Kunduz, Tahar ve Badahşan hattında Taliban birçok merkezi kontrol altına aldı.

Son olarak hareket, Belh ilindeki ilçe merkezlerine yönelik ilerlemeye başladı. Bu doğrultuda son süreçte Belh ilinin Devletabad, Çahar Bulak, Çimtal, Şolgara, Kişindeh, Zari, Belh gibi birçok ilçe merkezi Taliban eline geçti. Taliban'ın, Belh ilinin merkezi olan, bir milyona yakın kişiye ve birçok diplomatik misyona ev sahipliği yapan Mezar-ı Şerif şehrine ilerlediği belirtiliyor.

Halihazırda Taliban, Mezar-ı Şerif'e yaklaşık 15 kilometre mesafede.

Ülkenin en büyük dördüncü şehri olan Mezar-ı Şerif'in Taliban tarafından ele geçirilmesi halinde, hareketin kuzeyde çok büyük bir üstünlük elde edeceği düşünülüyor.

Öte yandan Taliban'ın Kunduz kent merkezine yönelik saldırı başlattığı da rapor ediliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.