14 Mayıs 2020 Perşembe 11:36
Eğitimci Yazar Fatih Başak Yazdı! Neden Öğretmenlik?

Eğitimci Yazar Başak'ın Neden Öğretmenlik? isimli makalesi


Eğitimci Yazar Fatih Başak,”Kişiliğimizin oluşmasında ve gelişmesinde, meslek sahibi olmamızda, iyi bir insan olmamızda bir çok kişinin etkisi vardır. İnkar edilmeyecek bir gerçek vardır ki bunların başında anne ve babalarımızdan sonra öğretmenlerimiz gelir. Aile ortamından çıktıktan sonra bire bir iletişime geçtiğimiz ilk kişi öğretmendir.

Öğretmenler içerisinde “Sınıf Öğretmenleri” ne ayrı bir paragraf açmak gerekiyor. Ailemiz dışında hayatımızda unutamadığımız üç isim söyleyin deseler kesinlikle sınıf öğretmenleri ilk üçe gireceklerdir. Öğretim görevlisi olarak katıldığım onlarca seminerde bununla ilgili küçük bir deneme yapıyordum. 

Katılımcılara iki soru soruyordum.

Birinci sorum: İlkokula başladığınızda Milli Eğitim Bakanı kimdi, hatırlayanınız var mı? 

Çok büyük oranda katılımcılar hatırlamadıklarını söylüyorlardı. Hatırlayanlar da emin değilim ama galiba şu idi diyerek net bir cevap veremiyorlardı.

İkinci sorum: İlkokula başladığınızda ilkokul öğretmeniniz kimdi? 

Katılımcılardan ilkokul öğretmeninin hatırlamayan yoktu. Daha da ilginci ilkokulda iken birden fazla öğretmenle eğitim görenlerin tüm öğretmenlerinin isimlerini hatırlamaları idi. İlkokullarda Yetiştirme Programı kapsamında Şanlıurfa’nın sınıra yakın bir ilçesinde bir köye gitmiştik. 4. Sınıfa giden bir öğrencinin 11 öğretmen değiştirdiğini öğrendik.

Daha da ilginç olanı program kapsamına alınan öğrencinin 11 öğretmenin adını soyadını söylemesi bizleri çok şaşırtmıştı. Olumsuzlar bir tarafa ama bir ilkokul öğretmeninin  çocuk için ne kadar önemli olduğunun en önemli göstergelerinden biriydi bu yaşadığımız.  “Hayatta en büyük mucize küçükken iyi bir öğretmene rastlamaktır.” sözü de ilkokul öğretmeninin ne kadar önemli olduğunu anlatan en güzel veciz sözlerden birisidir. Öğretmenlik insanlar tarafından en kolay mesleklerden birisi olarak görülür. Tabi bunda öğretmenlerin yaz tatillerinde izinli olmaları katkı sunmaktadırlar.(!) 

Tüm meslek grubunda çalışanlardan sabah evlerinden ayrılırken "İşe gidiyorum" cümlesini duyarsınız, ama öğretmenler işe gidiyorum demezler. “Okula gidiyorum”derler. Bu cümle derin anlamlar ifade etmektedir.Oysa öğretmenlik diğer mesleklerde olduğu gibi sadece sınıfta mesaisini yapmaz. Mesaisi evine gittiği zamanlarda da devam etmektedir. Akşam olduğunda yarın için hazırlıklara başlar.

Çocuklarım için neler yapabilirim?

Bir sonraki günde öğrencilerime vereceğim bilgilerin davranış haline gelmesi için farklı yöntemler bulma çabasındadır. Hatta bu defa eşleri tarafından “Yeter gündüz okulda çalıştın şimdi de okulu eve mi getirdin? cümlelerine de muhatap olmaktadırlar. Öğretmenlik, sabır, sadakat ve zaman gereklidir. İşini evine taşıyan, mesleği bir yaşam tarzı haline gelmiş görevlerden birisidir. Sadece okuma, yazma, bilgi öğretmekle görevli olduğu halde, büyük bir özveri ile bizlerin her türlü sorunları ile yakından ilgilenir.

Şu koronalı günlerde görevi olmadığı halde  “Destek Birimleri”nde gönüllü olarak çalışanların büyük bir çoğunluğu öğretmenlerdir. Öğretmenlik insanlık tarihinin en anlamlı mesleğidir.

Öğretmenlik öyle bir meslektir ki yalnızca bir meslek hayatı değil bütün insan hayatını kapsar. Bu sebepten dolayı diğer meslek gruplarından farklı olmuş ve bu farklılığını da muhafaza etmiştir. 

Bir sonraki yazımızda İyi bir öğretmen nasıl olmalıdır? Konusu birlikte değerlendirelim istiyorum”dedi. 

Son Güncelleme: 14.05.2020 11:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.