28 Kasım 2018 Çarşamba 21:17
ERG’nin Eğitim Raporu Kız Çocuklarına ve Suriyelilere Dikkat Çekiyor

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) kız çocuklarına eğitim araştırma sonuçları sunulmuştur.

Kız Çocuklarının Eğitimde Önünü Kesen Faktörler

Yapılan araştırmalarda ERG raporlarına göre kız çocukları eğitim kapsamında önünü kesin faktörler ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Politika analisti olan Yeliz Düşkün tarafından raporun içeriği hakkında bilgi verilmiştir.

Yapılan açıklamaya göre Yeliz Düşkün; ‘‘Bu yıl 2018 çocuk işçiliğiyle mücadele yılı. Raporda buna önem verdik. Biz çok iyi akademik becerisi olan insanları beklemiyoruz. Gençlerin durumu önceki kuşaklara göre kötü değil. Bir iyileşme söz konusu. Amca daha fazla yapılması gerekenler var. Kız çocuklarının önüne kesin bazı faktörler var.’’ Şeklinde konuştu.

Kız çocuklarının eğitimde önünü kesin faktörler arasında, toplumsal cinsiyet önemli bir yer kaplıyor. Türkiye’de aynı zamanda erken yaşta evlendirilen çocukların olması ya da kız çocuklarının okumamasının olağan olması gibi anlayışlar sebebi ile kız çocuklarının eğitimde engeller ile karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz.

Yeliz Düşkün açıklamasının devamında; ‘‘Kadınlar ve erkekler farklı nedenlerden dolayı eğitimlerine devam edemiyor. Kadınların yüzde 32’si aile kaynaklı yüzde 24’ü evlilik yüzünden okulu bırakıyor. Erkekler ise eğitim maliyetlerini karşılayamamasından dolayı ilkokulu bırakıyor.’’ Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Mültecilerin Liseye Gitme Sayısı Çok Az

Yapılan ERG araştırma ve sonuçları kapsamında Suriyelilerde dikkat çekiyor. Neden mi? Onların da liseye gitme oranının son derece az olduğu yönünde rapor çıkarılmıştır. Resmi okullar ve geçici okullar kapsamında alınan raporlara göre sınıf derecelerine göre mültecilerin okullarda ne yoğunlukta yer aldığı sonucu çıkarılmıştır.

1.sınıf resmi okullarda yüzde %90, geçici eğitim merkezlerinde ise %10 bulunmaktadır.

5. sınıf resmi okulda %98, geçici eğitim merkezlerinde ise yüzde 1’dir.

12.sınıf yüzde 30 resmi okul, yüzde %70 geçici okuldur.

Yayınlanan rapora göre lise çağındaki çocuklardan çok az kişinin okula gittiği yönünde açıklama yapılmıştır. Suriyelilerin okula gitmesi aslında son derece önemli olduğundan, önlerinde engel olarak görülen durumların yok edilmesi ve çocukların okula gönderilmesi şarttır. Çalışmalar yapılacaktır.

Son Güncelleme: 29.11.2018 09:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.