04 Aralık 2018 Salı 22:46
Özel Eğitim Öğretmenlerine Türk İşaret Dili Dersi Zorunluluğu

2018 – 2019 öğretim yılı ders programında Türk İşaret Dili Dersi olacak dedi.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Önerge Sundu

Özel eğitim öğretmenleri mutlaka Türk İşaret Dili hakkında bilgi sahibi olmalı. Verilen eğitim kapsamında, öğretmen adaylarının işaret dili öğrenmesi ile örneğin işitme engelli bir çocuk ile iletişim kurmak, öğretmek çok daha kolay olacak.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakan Selçuk’un yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na önergesini sundu. Önergede yer verilen husus, işitme engelli olup eğitim alan öğrenci, ders veren öğretmen ve okul sayısının yanı sıra, ‘‘Özel eğitim öğretmenleri yetiştiren eğitim fakültesinde öğrencisi sayısı kaç’’ sorusunu yöneltti. ‘‘Kaç işaret dili eğitimi alan öğretmen adayı var’’ gibi sorulara yer verildi.

Okullarda İşaret Dili Eğitimi

Yapılan açıklamalar dahilinde, Bakan Selçuk’tan yanıt geldi. 2017 – 2018 yılı verileri kapsamında Türk işaret dili eğitimi önergesi için talepler sunuldu. Yapılan açıklamalar niteliğinde, Milli eğitim Bakanı Selçuk’un açıklamalarına yer verildi.

Yapılan analizler neticesinde, sayısal verilere uygun şekilde Selçuk tarafından açıklama yapıldı. İşte, Bakan Selçuk’un açıklaması;

“Özel Eğitim Öğretmenliği Programı’nın öğrenci sayısı 4 bin 315. Öğretmen yetiştirme lisans programları güncellenerek, 12 Nisan 2018’deki Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında kabul edildi. 2018-2019 eğitim yılından itibaren Özel Eğitim Öğretmenliği Lisans Programı’nda ‘Türk İşaret Dili’ dersi yer alıyor. Ayrıca bu program için oluşturulan seçmeli ders gruplarıyla da Zihin Yetersizliği, Otizm Spektrum Bozukluğu, Öğrenme Güçlüğü, Özel Yetenek, İşitme Yetersizliği ve Görme Yetersizliği olmak üzere dersler toplam altı alt uzmanlık alanına göre gruplandırıldı.’’

Eğitimin çok daha başarılı şekilde gerçekleşmesi, özel eğitim öğretmenlerinin verimli çalışmalar yapması için Türk işaret dili eğitimi kapsamında verilen bilgilerin son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bunun Bakan tarafından da onaylanması ile kısa süre içinde 2019 yılı itibariyle Türk İşaret Dili eğitiminin verilmesi sağlanacak.

Özel eğitim öğretmenleri için yapılacak olan program düzenlenmesi ile 2019 yılında işaret dili eğitimi kapsamında eğitimin alınması sağlanacak.

Son Güncelleme: 04.12.2018 23:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.