24 Ocak 2021 Pazar 19:53
Yasin Çınar; MATEMATİK  ve KİMYA  ARASINDAKİ  İLİŞKİ 

      Matematik   insanoğlunun evrene merhaba demesi ile birlikte başlamış ve tüm bilimlerin içerisinde kendisine yer bulmuş bir bilim dalıdır. 
      Kimya,  maddeler ve arasındaki muntazam koordinasyonu açıklarken matematikten faydalanmıştır. 

Matematik   kiminin zihinsel egzersizi,  kiminin korkulu rüyasıdır.


 Matematik nedir?  Matematik, sayıların ve şekillerin ilmi olarak tanımıdır.
      Kimya nedir?  Kimya, maddelerin yapısını, özelliklerini, bileşimini,  etkileşimlerini ve tepkimelerini araştıran bilim dalıdır.


      Yukarıdaki tanımlardan da anlaşılacağı gibi kimya da yapılacak araştırmaları sayısal verilere dönüştürmek gerekecektir. Bunlar için matematik bilgisi gerekmektedir bir kimyager için.


      Kimyasal hesaplamaların en temelinde yer alan Mol kavramı, atomlar ve moleküller en güçlü mikroskoplarla bile görülemeyecek kadar küçük  taneciklerdir.  Bu taneciklerin oluşturduğu tanelik kümeye 1 mol denir. Bu veri ile yapılan deneylerde hangi element hangi bileşik olursa olsun ister katı ister sıvı isterse gaz olsun hangi elementten ne kadar kullanılacak ne kadar artacak  gibi basit hesaplamalar matematik'te aritmetik yani dört işlem bilgisi gerekmektedir.


      Kimyasal formül,  bir kimyasal bileşiği oluşturan atomlar hakkında detaylı ve açık bilgi veren bir yöntemdir.  Moleküler bileşikler için, içindeki elementleri kimyasal sembolleriyle, o  elementlerin sayısını da o atomun yanındaki sayılarla belirtirler. Sistemde moleküllerin kimyasal formülleri şu iki kurala göre yazılır;
      Moleküldeki karbon atomları ilk sırada, hidrojen atomları ikinci sırada, diğer elementleri ise alfabetik sırayla belirtilir,
      Eğer molekülde karbon atomu yoksa hidrojen dahil tüm elementler alfabetik sırayla belirtilir. Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi formüller yazılırken bir kural vardır. Matematikte işlem önceliğinde olduğu gibi.
     Peryodik  tablo matematik te kümeler konusu ile  ilişkilendirilebilir.


      Kimyasal tepkimelerde giren  element sayısı ile ürünlerdeki elementlerin sayısı her zaman eşittir. Bir madde varken yok yokken var olmaz şeklinde açıklanır.  Matematikte karşılığı eşitlik yani denklemdir.
      Deneyler sonucu elde edilmiş veriler değerlendirilmezlerse  bilgiye dönüşemezler. Verileri düzenli olarak görebilmenin yollarından biri grafik kullanmaktır .  Bu amaçla genelde;  kartezyen koordinatlar, düzlemsel polar koordinatlar,  küresel polar koordinatlar, silindirik polar koordinatlar'dan  yararlanırız.


      Organik kimyada elementleri birbiri  ile yaptıkları bağlar ve oluşan modeller geometrik şekil ve cisimlere beklemektedirler. 
      Hayatın her aşamasında MATEMATİK olduğu gibi Kimyanın olmazsa olmaz parçasıdır matematik.  Yapılan her deneyi matematiksel bilgi ile anlam bulur.  İyi bir kimyacı iyi bir matematikçidir aynı zamanda .Kısa olarak anlattığımız bu birkaç konu dışında bütün kimya konuları da matematik ile ilgilidir.
     Selam ve dua ile... 
     Yasin Çınar Diyanet-Sen Şube Başkanı

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yalcın 2021-01-25 13:34:03

Kalemine ve yüreğine sağlık
Senin gibi ilim ve bilim adamına b memleketin ihtiyacı var