11 Eylül 2018 Salı 13:25
Yönetmelik Değişti! MEB Karma Eğtiim Şartını Kaldırdı!

Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikler dün (10 Eylül) Resmi Gazete’de yayınlandı.

Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılacağına dair madde yürürlükten kaldırıldı.

Söz konusu madde için Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Baz istasyonuna 100 metre mesafesine değişiklik

Yönetmelikte eğitim kurumu için tahsis edilen arsanın 100 metreye kadar baz istasyonu bulunmaması şartı kaldırıldı. Bunun yerine arsanın baz istasyonlarına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca belirlenmiş olan güvenlik mesafesi kadar uzakta olması şartı getirildi.

“Okulun özelliğine uygun”

Her kurumda bulunması gereken yerlerde teknisyen, odası, yardımcı personel odası çıkarıldı. Tuvalet ve banyoya “her kurumun türüne göre yeterli sayıda” notu düşüldü.

Okullarda yeteri kadar bulunması gereken dersliklere “okulun özelliğine uygun”, bilgisayar odası ve laboratuvara “okul türü ve programına uygun” olma, çok amaçlı salon ve spor salonu yerine beden eğitimi salonu olması şartı getirildi.

Köy okullarına 8 öğrenci şartı

Yönetmeliğe köy okullarını ilgilendirecek bir madde de eklendi. Buna göre en az sekiz öğrenci olduğu ve valilikçe gerekli görülmesi şartıyla ulaşımın elverişsiz olduğu yerlerde bakanlık ilkokulların açık kalmasını sağlayabilir.

Ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin tamamının çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri durumunda ilkokul 1. Ve 4. sınıflarda öğrenci sayısının toplamda en az 8 olması ve valilikçe gerekli görülmesi halinde Bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanabilir.

Lise açılması şartlarında değişiklik

Anadolu lisesi açılmasında “okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 10.000 veya ilçeye bağlı çevre köyleri ile birlikte en az 20.000 olması” şartı kaldırıldı.

 Anadolu imam hatip liselerinin açılabilmesi için  “geleneksel/görsel sanatlar atölyesi, mûsikî/müzik dersliği bulunması, okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 5.000 veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köyleri ile birlikte en az 10.000 olması gerekir” şartı kaldırıldı.

Ortaokul ve imam hatip ortaokulu açılabilmesi için en az 20 öğrenci şartı “ya da toplamda 40 öğrenci” şeklinde değişti.

Özel eğitim kurumları okul pansiyonları hariç diğer pansiyonlar için en az 100 öğrenci kapasiteli olma şartı 50 kız 50 erkek olmak üzere toplam 100 öğrenci kapasiteli olmalı şeklinde değişti.

Yargı kararı

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı ise karma eğitime ilişkin maddenin kaldırılmasının yargı kararı gereğince olduğunu söyledi.

 MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk’ün yönetmeliğe ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatan bakanlık kaynakları, “‘Karma eğitim’ ibaresine yönelik yargının yürütmeyi durdurma kararı gereğince düzenleme yapılmıştır” dedi. Yönetmelikteki madde kaldırılsa da Milli Eğitim Temel Kanunu’nun ‘karma eğitim’ başlığı altındaki “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir” maddesini hatırlatan MEB yetkilileri “Kesinlikle karma eğitimin kaldırılmasına ilişkin herhangi bir çalışma ve düzenleme yoktur” dedi.

2004 doğumlu çocukları olan bir çiftin söz konusu maddenin kaldırılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na açtığı davada yürütmenin durdurulması kararı verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk imzalı, 27 Haziran 2018 tarihinde Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda yürütmenin durdurulması hakkında yargı kararının yerine getirilmesi istendi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.