11 Kasım 2016 Cuma 15:07
25 milyar dolarlık Bursalı çılgın tekno 'OSB' kuruyor ? OSB Nedir ?

“Teknosab” adlı yeni nesil ‘tekno-OSB (Organize Sanayi Bölgesi) projesiyle ilgili bilgi veren Burkay, “Gelecek yıl sonu itibariyle orta ve yüksek teknoloji üreten şirketlerin, merkezini Teknosab’a taşıması için hazırlık yapıyoruz. Hali hazırda Türkiye’ye gelmeyi planlayan çok önemli küresel gruplar var” dedi.

“Bu yatırımı Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefine ulaşma yolundaki en önemli atılımlardan biri olarak görüyorum” diyen Burkay, şöyle devam etti:

“Türkiye’de en büyük özel sektör yatırımı özelliği taşıyan Teknosab, Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili endüstriyel üretim üssü olacak. 2023’te 40 milyar dolar ihracat yapabilecek. Teknosab, çok farklı bir OSB olacak. Lojistik altyapısı çok güçlü. Otobanın tam ortasında. Raylı sistem Bandırma’ya kadar gidiyor. Uluslararası pazarlara üç saat uçuş mesafesine sahip. Otoyol, demiryolu, limanlara bağlantısıyla maliyetleri düşürecek” dedi.

Burkay, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı gibi kamu yatırımları dışında en büyük yatırım olacağının altını çizdiği Teknosab için “35 kişilik hukuk ordusu ile 2.5 ayda kamulaştırma yaptık. 200 milyon TL tapu işlerine ayrıldı. Şu anda 600 milyon TL’lik altyapı faaliyetlerini yürütüyoruz” dedi. Teknosab, üretim tesislerinden Ar-Ge ve Mükemmeliyet Merkezleri’ne, Organize Ticaret Merkezi’nden BTSO Teknoloji Üniversitesi’ne pek çok farklı yapıya ev sahipliği yapacak. Türkiye’de Endüstri 4.0’ın sembolü olması hedeflenen dev yatırım, BTSO öncülünde Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve karacabey Belediyesi işbirliği içinde 2017 sonunda hayata geçirilecek.

Dünya örnekleri var

Bursa’nın, Türkiye’nin 2023 yılı hedefi olan ihracatta ortalama 4 dolarlık kilogram değerini şimdiden yakaladığını anlatan Burkay, “Tekstilde ise 14 dolarlık değer yakalanmış. Teknosab’la daha da yükseğe çıkacak. Silikon Vadisi ve Almanya’daki Baden-Württemberg’in örneklerini model aldık” dedi.

Gökmen 'uzay' yolcusu

BTSO’nun makro projelerinden Bursa Gökmen’in en önemli sac ayaklarından olan Türkiye’nin uzay temalı ilk merkezi Gökmen Uzay Havacılık eğitim Merkezi (GUHEM) hakkında konuştu. Gökmen Projesi’ni ülke açısından son derece önemli olduğunu anlatan Burkay, “Türkiye’nin ilk astronotunu Bursa’dan çıkarmayı hedefliyoruz” dedi ve Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) şöyle bir örnek verdi: 

“NASA her yıl 4-13 yaş arası çocukları gruplar halinde kampa alıyor. İçlerinden 3-4 bini yetiştirilmek üzere seçiliyor ve geleceğin mühendisleri olarak uzay çalışmalarında kullanılıyor.” 

Modeli Türkiye’de de uygulamaya başladıklarını söyleyen Burkay, “Astronot olacağım diyeneri çıkarmamız gerekiyor. 850 milyon dolar bütçeyle yerli uydu yapacağız ama onun için Rus kozmonot mı yollayacağız? Kendi astronotumuzu gönderebiliriz. Bursa’nın planı hazır. Oda olarak projeye 30 milyon TL kaynak vereceğiz. Yerçekimsiz atmosferden astronot ortamına kadar Bursa’da her türlü altyapımız var” dedi.

 

Son Güncelleme: 11.11.2016 15:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.