08 Mart 2016 Salı 19:34
Altın fiyatları ne oldu

Cuma günü ABD istihdam verisi öncesinde 1.279,91 dolar ile 2 Şubat 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi gören altının ons fiyatı, dün temkinli yükselişini sürdürerek günü 1.267 dolardan tamamladı. 

Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentisiyle güçlü görünümünü koruyan altının onsu bugün Çin dış ticaretinin yavaşladığını gösteren verilerin ardından yükseliş eğilimini korudu. Altının onsu şu dakikalarda yaklaşık yüzde 1 değer kazancıyla 1.274 dolar seviyelerinden işlem görüyor.
"GRAM ALTIN 139 LİRA OLABİLİR"

Altında yaşanan hızlı yükselişi değerlendiren Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, sarı metale talebin artmaya devam edebileceğini ve gram altının fiyatının 139 TL'ye kadar çıkabileceğini belirtti.
Mergen ” Önümüzdeki aylarda fiyatların orta vadede 1170-1250 aralığında konsolide olduktan sonra bazılarının dediği gibi 1500-1700 dolara değil ama 1350 dolara doğru hareket edebilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyorum. Şu günlerde bile fiyat “1300” dolara yaklaşmaktadır. FED’in Haziran ayında da faiz artışını es geçmesi dünya ekonomileri üstündeki şüpheleri artırabilir ve altın fiyatlarında yükselişi destekleyebilir ” dedi.
Aralık ayının başında 1043 dolar/ons’ a kadar inen altının la ilgili daha önce FED etkisiyle 900 dolar öngörüleri yapıldığını hatırlatan Mergen, tüm yatırımcıların aynı yöne meyletmesinin ters yönde hareket yarattığını belirtti. Mergen "Herkesin satış yönünde hareket ettiği piyasalarda altın fiyatında bir ayda son 4 senenin en hızlı yükselişi yaşandı. Bunun nedenleri arasında Çin’ den gelen verilerin iyiye gitmemesi, Merkez Bankalarının tüm çabalarına rağmen dünya ekonomilerinin yeterince toparlanamaması ve beklenen hızda istenen seviyelere erişememesi, FED’ in faiz artışı konusunda dünya ekonomilerini de göz önünde bulundurabileceği beklentileri sayılabilir. Bunun bir örneği de geçtiğimiz günlerde bir değerlendirme kuruluşu olan Fitch’in dünya ekonomilerinde büyüme hızını 2.1 den 1.7’ ye indirdiğinde yaşandı." diye konuştu.
"DOLAR YÜKSELDİKÇE GRAM ALTIN DA YÜKSELİR"
Bernanke’nin 2013 senesi Mayıs ayında açıkladığı tapering (parasal genişleme programının sonlandırılması) programından beri değer kazanmaya başlayan doların gram altın fiyatlarında çok etkili olduğunu belirten Mergen “Gram-altın hesaplamasında dolar-TL kuru ve dolar-ons fiyatının hesaplamada kullanılan formülün pay kısmında yer aldığından, kurun ve altının dünya piyasalarında aynı anda yükselmesi gram altın fiyatını büyük ölçüde yükseltebiliyor. Bu sene sonunda dolar-TL kurunun yaklaşık 3.20 olması durumunda ve altının da dünya piyasalarında 1350 dolara gelmesi halinde altının gramının 139 TL’ye kadar yükselmesi mümkün olabilir.” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 08.03.2016 19:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.