21 Ağustos 2015 Cuma 20:24
Avrasya'da son 20 metre

Delme işlemleri devam eden Avrasya Projesi'nde ışık göründü. Tüneldeki kazının son 20 metresi, yarın Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla tamamlanacak
Türkiye'nin en prestijli projelerinden biri daha hayata geçiyor. Asrın projesi olarak değerlendirilen ve hizmete devam eden Marmaray'dan sonra Avrasya Tüp Geçit Projesi'nde de önemli bir aşama geride kalıyor. 2014 yılının Nisan ayında çalışmalarına başlanan projede, denizin altından tünel için delme işlemleri hız kesmeden devam ediyordu. Tünelde artık son 20 metrelik kazılacak bölüm kaldığı öğrenilirken, yarın bu işlem nihayete erecek. 

EN ZOR BÖLÜM GERİDE KALDI 
Boğazın 27 metre altından gerçekleşen delme işlemleri Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı törenle son bulacak. 5.4 kilometrelik uzunluktaki delme işleminin ardından, kazıyı yapan makine denizin altından karaya çıkacak. Projenin en zor bölümü olarak gösterilen bu aşama geride kaldıktan sonra tüp geçidi için zaman kaybetmeden inşaat çalışmalarına başlanacak. Avrasya Tüneli Projesi, tamamlandığında İstanbul trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek. Toplamda 14.6 kilometrelik bir güzergâhı kapsayan proje, deniz altında iki katlı tünelden ve farklı metotlarla inşa edilecek olan bağlantı tünellerinden oluşacak. Ayrıca Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9.2 kilometrelik güzergâhta da yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları da yapılacak. Avrasya Tüneli'nin hizmete girmesiyle beraber, İstanbul trafiğinin en yoğun olduğu bir güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar düşecek. 

PROJE ÖDÜL ALDI 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, projede 2 bin 124 kişinin çalıştığını ve 250 iş makinesinin kullanıldığını açıklamıştı. İş güvenliğiyle çevre ve sosyal uygulama açılarından örnek teşkil eden proje, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından da 'En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü'ne layık görülmüştü. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçecek olan proje, 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmanla yapılıyor. 

GÜL'ÜN DÜĞÜNÜNE KATILACAK
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yarın İstanbul'daki Avrasya Tüneli'nin delme işleminin tamamlanma töreninden sonra akşam önemli bir etkinliğe katılacak. Başbakan Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oğlu Ahmet Münir Gül'ün düğün törenine katılması bekleniyor.

Son Güncelleme: 21.08.2015 20:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.