12 Aralık 2016 Pazartesi 12:48
Bağışıklık sistemimiz güçlendi ! Ekonomi haberleri ?

Türk otomotiv sektörü son 15-20 yılda bir yandan büyürken diğer yandan önemli bir değişim yaşadı. Düne kadar ekonomik ve siyasi krizlerden olumsuz etkilenen sektör, Ar-Ge ve ihracatla bugün daha dayanıklı bir yapıya kavuştu. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de, bu değişimi doğrulayan isimlerden. Türk otomotiv sektörünün bağışıklık sisteminin güçlendiğini söyleyen Yenigün, otomotivin Türk ekonomisinin en sağlam taşlarından biri olduğunu kaydetti.

MEKANİZMALAR ÇALIŞIYOR
Otomotivin ÖTV artışından ve kurların yükselmesinden nasıl etkileneceği konusunda değerlendirmeler yapan Yenigün, şunları anlattı: "Otomotiv sektörü rekor üzerine rekor kırıyor. Rekorun nedeni Türkiye iç pazarı değil. Ama iç pazarda rekor bekleniyor. Ülkenin içinde bulunduğu genel resim ne olursa olsun ülkenin kuvveti, mekanizmaların çalışıp çalışmadığını test ettiğiniz zaman ortaya çıkıyor. Euro ve dolar artıyor olabilir. Ancak bu hiçbir zaman çarklarda durma veya kırılmaya neden olmayacak. Doğru olanı şu anda yaşadığımız bence. Ülkede her ne yaşanırsa yaşansın, doğru kurulmuş mekanizmanın çarkları yürüyor." 2017'de sektörde katastrofik bir geri dönüş beklemediğini söyleyen Yenigün, "Bu yıl gibi olabilir. Yüzde 15 daha fazla ya da yüzde 15 az olabilir. Eğer biz 15 yıl önceki gibi sadece iç piyasaya bağlı olsaydık, yüzde 15 düşüş bizi olumsuz etkilerdi. Ama şimdi bizim gibi ihracat yapan şirketler için çok önemli değil 94 krizinde sektör istihdamının neredeyse yarısını kaybettiğimizi hatırlayın" şeklinde konuştu.

ARTIK ESKİSİ GİBİ ÜLKE ETKİLENMİYOR
Ford Otosan'ın 20 yıl önce otomobil üretip satan bir yapıda olduğunu anlatan Yenigün, bugün sektörün en önemli oyuncularından biri olduğunu anlattı. Ford Otosan'ın lisans geliri, Ar-GE'si ve kamyon işi olduğunu ifade eden Yenigün, şöyle devam etti: "Bunları bir kombinasyon olarak düşünürsek, herhangi biri etkilense dahi şirketin tamamı etkilenmiyor. Düşünün, sadece Ford Otosan'ın lisans gelirleri bile milyonlarca lira değerinde. Böyle bir ortamda artık şirketimiz etkilenmiyor, dolayısıyla ülke de etkilenmiyor."

'HER ŞEYE KRİZ DEMEK DOĞRU DEĞİL'
Bug ün her şeye 'kriz' der hale gelindiğini söyleyen Yenigün, "Ekonomik yavaşlamanın ve krizin tarifini iyi yapmak lazım. Yaşananlar gerçekten kriz mi, yoksa doğal sinüs eğrisinin yansımaları mı? Kurdaki yükseliş doğal salınımken, biz ona kriz diyebiliyoruz. Bu yaşadığımız kriz değil, bence geçici bir süreçteyiz" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE ÇOK TEMPOLU
Ford Otosan yeni Genel Müdür Baş Yardımcısı Lisa King ise Türk otomotiv sektörünün çok tempolu olduğunu söyledi. Ford'da daha önceden satınalma görevlerinde bulunan King, Ford'un küresel vizyonuna uyan ve inovatif yeniliklere açık olan Türk tedarikçileri, gelecekte global arenada da daha fazla görebileceği mesajını verdi.

Son Güncelleme: 12.12.2016 12:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.