06 Aralık 2015 Pazar 15:36
Bakan Elitaş: Başbakan Salı günü Çıklayacak !

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Valiliği’ni ziyaretinde sorulan bir soru üzerine “Rusya konusuyla ilgili olarak, biliyorsunuz 24 Kasım tarihinde sınırlarımızı ihlal eden ve 5 dakika içerisinde 10 kere uyarılmasına rağmen iki uçaktan birinin ciddiye almayıp düşürülmesi ile birlikte ortaya çıkan kriz maalesef Rusya tarafının çok hissi bir yaklaşım göstermesiyle birlikte her gün farklı değerlendirmeler sonucunda belirtilen bir noktaya yakınlık olduğunu söylemek mümkün değil. Bir taraftan Sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanımız ve bizler bu meselenin siyasi ve askeri bir mesele olduğunu, ekonomik olayları birleştirmenin doğru olmadığını ifade etmemize rağmen Rusya devlet başkanı her gün yeni açıklamalarla bu krizi derinleştirme gayreti içerisinde. Bir gün gemilerimizin içeriye alınmasıyla ilgili müsamaha gösterirken ertesi gün içeriye girmiş malları dahi geri gönderme yolunda farklı bir durum ortaya çıktı” dedi.

Bakan Elitaş, “Sayın Başbakanımızın başkanlığında onun talimatı doğrultusunda, bu konuyla ilgili olarak bakanlıklar acil durum tespitiyle ilgili toplantı yaptı. Başbakan yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek başkanlığında yapılan toplantıda Rusya’ya yapılan ihracatın, Rusya’dan yapılan ithalatın ekonomimize herhangi bir durum olursa nasıl bir yansıması olur gibi tüm senaryolar değerlendirildi. Muhtemelen bu hafta Sayın Başbakanımıza bu konu arz edildi. Çeşitli alternatifler sunuldu. Muhtemelen Sayın Başbakanımız bu konuyu açıklayabilir. BU konuda her kes güven içinde olmalı, Rusya ile yapılan ticaret konusunda hiç kimse ben buradan mağdur olurum diye panik içinde olmaması lazım.
 
Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığının başkanlığında bir Rusya masası oluşturuldu. TOBB temsilcileri, ihracatçı birliğinin temsilcileri var. Tüm konsoloslarımız sürekli bilgiyi bizlere transfer ediyorlar. Bu bilgilerin tamamı ekonomi bakanlığımız tarafından durumları tespit edilip çözüm yolları aranmaya çalışılıyor” diyerek şunları söyledi: "Yaş sebze meyve ihracatı yapanlarla toplantı yaptık. Durum tespiti yapıldı. Bozulma ihtimali yüksek olan mallarla ilgili farklı bir eylem planı hazırlandı. Rusya’ya alternatif pazarlar neyse onları araştırıp inceleyip bu boşluğu doldurmak için gayret göstereceğiz. Öncüsü Tarım Bakanlığı olacak. Konunun paydaşları ile birlikte bu konuyu masaya yatırıp birlikte ortak akıl ortaya koyarak çözüm bulmaya gayret göstereceğiz.
 
Devlet olarak özel sektörün önündeki olağan üstü durumu kaldırabilmek için çözüm üretmek bizim görevimiz. Rusya tarafı hissiyatı bir tarafı bırakıp daha rasyonel bir düşünce ile bu krizi bir an önce bitirmek için iyi niyet içerisinde bulunur. Dışişleri bakanları görüşme yapmıştı. Olumlu ılımlı bir mesaj vermeyi istiyorduk ama maalesef dışişleri bakanları görüşürken Sayın Putin çok sert bir açıklama yaptı. Devlet adamları hissiyatla değil, duyguları ile değil gerçeklerle ve akılla hareket etmek zorundadır.”

Son Güncelleme: 06.12.2015 15:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.