28 Aralık 2015 Pazartesi 12:55
Başçı için en iyi yeni yıl hediyesi ne olurdu?

Bu beklentiler karşısında, ABD’li ekonomi kanalı CNBC ilginç bir habere imza attı ve yeni yılda dünya genelindeki merkez bankası başkanlarına verilecek en güzel hediyeleri derledi.

ABD, İngiltere, Rusya, Japonya ve Avrupa Merkez Bankası başkanları tek tek incelendi. Haberde hediyeler elbette ekonomik gelişmeler olarak kabul edildi.

  TCMB Başkanı Erdem Başçı için en iyi yeni yıl hediyesini analistlere ve uzmanlara sorduk.

GÜRSES: ENFLASYON HEDEFİNİ TUTTURMAK
Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Gürses, “Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı için bu bağlamda en iyi hediye, görev süreci boyunca tutturamadığı yüzde 5 enflasyon hedefini tutturmak olurdu diye düşünüyorum” dedi.

ALKİN: GÖREV SÜRESİ BİTİNCE AKADEMİYE DÖNMESİ OLURDU
Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Emre Alkin, “Erdem Başçı, kendisinin görevi bırakıp, akademik hayata geri dönmesi olurdu, daha faydalı olurdu. Çok yıprandı çok yoruldu. Kendi iyiliği için, görev süresinin sonunda akademik hayata geri dönmesi. Merkez Bankamız için enerji fiyatlarının düşük seviyede kalmada devam etmesi olacak. Enflasyon hedefi zaten tutturulamıyor. Böylece daha da yükselmez” şeklinde konuştu.

ÖKTE: BAŞÇI’NIN ELİNİ KUVVETLENDİRECEK EN İYİ HEDİYE…
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Çin’den ikinci bir renminbi devalüasyon şoku gelmesin, ‘çöp sabit getiri’ pazarı (“junk bond”) likit kalsın ve gelişmekte olan ülke sermaye çıkışları bitsin. Her türlü yerel gelişmeden çok, Erdem Başçı’nın elini kuvvetlendirecek hediye bu olur görüşündeyim” değerlendirmesini yaptı.

ÖZAVCI: ENFLASYONUN DÜŞMESİ
Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, “Enflasyonun düşmesi. En büyük sıkıntı aslında enflasyon. Hedefi hükümet verdiği için, yıl sonlarında hükümete mektup yazmak durumunda kalıyor. Ama bence en iyi hediye enflasyonun düşmesi olacaktır” diye konuştu.

DİĞERLERİ NE İSTERDİ?
CNBC’nin internet sitesinde yer alan analizde ise ABD Merkez Bankası Fed, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası başta olmak üzere önde gelen ekonomilerin MB başkanlarının yeni yıldan isteyebilecekleri şeyler şöyle sıralanıyor:

İNGİLTERE:
Habere göre İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, ücretlerde enflasyon farkının yansımasını isterdi.Yani Carney, ülke genelinde ücret artışlarını en güzel hediye olarak kabul edebilirdi.

RUSYA:
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina için en iyi yeni yıl hediyesi kuşkusuz petrol fiyatlarındaki artış olurdu.Rusya MB’si geçtiğimiz günlerde ülkedeki ekonomik krizin zirveye çıktığını belirtmişti.

IMF, Rusya’nın bu yıl yüzde 4’e yakın daralacağını öngörüyor.

ABD:
ABD Merkez Bankası Fed’in Başkanı Janet Yellen içinse en güzel yeni yıl hediyesi piyasalar için sakin geçecek bir gün olurdu.Fed’in yaklaşık on yıl sonra ilk kez tarihi bir kararla faizleri yükseltmesi sonrasında piyasalardaki sakinlik Fed’in işine gelmişti.

JAPONYA:
Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ise ülke ekonomisinin resesyon sınırındaki seyrinin değişmesi için hane halkı harcamalarının artmasını isterdi.AVRUPA:
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi için ise en iyi hediye kıtadaki istihdamın artması olurdu. 

Son Güncelleme: 28.12.2015 12:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.