21 Mayıs 2016 Cumartesi 16:59
Bir Çok Ülke Yatırımını Altına Yapmaktadır

İnsanlık tarihi için altının çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Öyle ki çoğu ülke yatırımlarını altına yapıyor. Bu talep karşısında altın değerine değer katarken, piyasalar doğru orantılı bir şekilde bu değerden etkilenmektedir.

Altının değişken bir fiyat yapısı hayatımızın her anında bizi etkiler. Altının ons fiyatının yükselmesi veya düşmesi durumunda, petrol fiyatları ve döviz kurlarının da altının “ons” fiyatına göre değişiklikler gösterdiği gözlemlenebilir. Altın “ons” fiyatları ile petrol arasında çok yakın bir ilişki olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Petrol’ün varil cinsinden fiyatının artması, doğrudan altın ons fiyatına etki eder. Altın ons değerinden fiyatının artması ise dünya ekonomisinde derin yaralar açar ve ülkelerin borsaları ciddi anlamda zarar görür. Borsalar karşısında 1 ons Altın 31.103768 gramdır. Ülkemizde ise altın fiyatlarının değişimi ons fiyatları ile doğru orantılıdır. Altın dünya fiyatları son dönemlerde düşüş gözlemlense de, ülkemizde dolar fiyatlarının yükselmesi bu düşüşlerin bize yansımamasına neden oluyor. Geçen yıl 15 Mayıs 2015 ’de dolar 2.5871 TL idi. Bugün ise dolar, 2.9700 TL ‘den piyasalarda işlem gördü.

            Son bir yıl içerisinde altın, dünya piyasasında ki fiyatı yüzde 15 civarında değer kaybetti. Fakat ülkemizde doların sürekli yükselmesi altın fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Kısa dönemli inişler çıkışlar dan zarar gören Türk halkı yine de altından vaz geçmiyor. Avrupa halkı artık paraya yatırım yapma devrini kapatıyor. Avrupa Birliği Ülkeleri arasında yapılan bir internet anketinde,  Avrupa halkının büyük bir çoğunluğu doğru yatırım tercihi olarak altını görüyor. Dünya genelinde her ülkenin kendine ait bir altın borsası bulunmaktadır. Altın alım ve satım işlemlerinin yapıldığı yere altın borsası denir. Ülkemizde 5 Nisan 2013 tarihine kadar, İstanbul Altın Borsası bulunmaktaydı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ve İstanbul Altın Borsası’nın varlığına son verilip, Borsa İstanbul adı altında tek çatıda toplanmıştır.

            2013 yılı itibari ile sürekli düşüş halinde olan altın fiyatlarına rağmen bazı ülkelerin, altın rezervlerinin artırdığını görüyoruz. Bu ülkelerin başında Kazakistan, Rusya, Türkiye ve Azerbaycan dâhil olmak üzere birçok ülke altın rezervlerini artırmıştır. Ülkemizde, yatırım piyasalarında altına yatırım yapmanın haricinde yastık altı olarak halk arasında bilinen bir yatırımda mevcuttur. Yapılan piyasa araştırmalarına göre Türkiye ’de yastık altı yatırımın 5 bin ton civarında olduğu düşünülmektedir. Piyasalarda yastık altı altınlarının dolandırılması nedeniyle halk arasında altın borsasına karşı bir güvensizlik oluşmuştur.

Dünya altın borsaları altın benzeri yatırım araçları ile de yatırım yapma imkânı sunmaktadır. Bunlar ise;

Tam Altın, Yarım Altın, Çeyrek Altın (altın fiyatı)
Cumhuriyet altını,
Tel Bilezik 22 Ayar (altın bilezik)
14, 16, 18 ve 24 ayar altın,
Gram altın, külçe altın,
Vadeli altın alım satım işlemleri,
Vadeli gümüş ve gümüş işlemleri,
Vadeli Platin ve Platin işlemleri,
Diğer değerli bazı maden ve metaller ile vadeli ve vadesiz işlemler,
Dövizler. altın fiyatları bugün ki değeri TL cinsinden aşağıda ki gibidir.

Ons Altın Fiyatı                      1.273,1500
Gram Altın Fiyatı                   123.4405
Çeyrek Altın Fiyatı                 203.8252
Yarım Altın Fiyatı                   407.6504
Tam Altın Fiyatı                     796.4880
Altın Fiyatları 22 ayar             112.3309

Son Güncelleme: 26.08.2016 19:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.