30 Kasım 2018 Cuma 18:13
Dolar Düşmeye Devam Ediyor! (01.12.2018 Dolar Kuru)

Uzun bir süre gündemde kalan dolar, düşmeye devam ediyor. Doların şimdiki değeri, 4 ay öncesi ile aynı.

Dolar, 4 ay önceki değerine geri döndü… Düşüyor.

Dolar Kurları

Ağustos ayında kur saldırıları ekonomik anlamda gerilemeye neden oldu. Ancak yıl sonuna doğru dolar değeri düşük içinde. Bakıldığında, şimdiki değerinin tam olarak 4 ay önceki değeri ile aynı olduğu görülüyor. Merkez Bankası FED Başkanı JeromePowell’ın faiz artışındaki duracağı yönünde mesajları, doların düşmesi ile de desteklendi.

Dolar 5.1329 TL’ye kadar düştü. Dolar 6 Ağustos 2018 tarihinden beri düşüyor. Bakıldığında, doların düşmesi ile büyük ölçüde ekonomik anlamda iyileşmenin olacağı görülüyor.

Türk Lirasının Değeri

Dolarda yaşanan düşüş, TL’nin değerini de arttırıyor. Kurlar incelendiğinde son dönemde en yüksek değer artışında olan para biriminin TL olduğu görüldü. Dolara göre 1.5 değer kazanarak, en çok değeri artan para birimleri arasında birinci sıradan girdi. TL’nin yüzde 34 ile açık ara en fazla değeri artan para birimi olduğu görüldü.

Türk Lirasının piyasaya değeri bakıldığında her geçen gün artıyor. Powell yaptığı yorumlarda faiz politikasının nötr seviyesinin biraz altında olduğuna dair açıklaması var. Faiz artırım beklentisi 4 olarak bekleniyordu; ancak yapılan faiz artışı 2’dir. Geri çekilmenin devam etmesi durumunda 5 TL bandın görülmesinin söz konusu olabilirdi.

Güven Endeksinde Artış

Gerçekleşen dolar düşüşü ve faiz oranları, TÜİK tarafından yapılan açıklamaların akabinde güven endeksinde büyük ölçüde artışın olduğu yönünde. Bakıldığında direkt olarak endeksin artışının olması, Ekim ayına göre yorumlanıyor. Geçtiğimiz aylara bakıldığında büyük ölçüde güven endeksinde artışın olduğu görülüyor.

TÜİK güven endeksi raporları incelemeleri, doların düşüşü ve faiz oranlarının düşüşü gibi hususlar üzerinden büyük ölçüde artışın olduğunu görmenizi sağlıyor. Raporları incelemeniz halinde, ABD’ye göre ekonomik durumun yükselişte olduğu sonucuna varılıyor. Dolar’ın geçtiğimiz aylara göre düşüşte olması, bir süre daha düşüşün devam edeceği yönünde yorumların olmasını sağladı. Bununla ilgili Powell açıklaması da dikkate alındığında, dolar da daha düşüş olacağı söz konusu

Son Güncelleme: 30.11.2018 20:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.