08 Aralık 2016 Perşembe 15:04
Dolar ne kadar oldu? 08/12/2016 Dolar Düştü !

Dolar/TL siyasilerin “TL’ye dön” çağrısı ve gelişmekte olan piyasalardaki olumlu havaya paralel düşüşünü sürdürerek 3.40’ın altında iki haftanın en düşük seviyelerine gerilerken, piyasada gözler bugün açıklanması beklenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında olacak. Başbakan Binali Yıldırım EKK sonuçlarını açıklamak için saat 16:00’de basın toplantısı düzenleyecek.

Dün saat 16:50’de 3.4178/3.4190 seviyesinde olan dolar/TL , bugün 14:46’te 3.3876/3.3882 seviyesinde. Euro/TL ise saat 13:44’te 3.6309/3.6319 seviyesinde.

Borsa İstanbul saat 13:44’te 76.238 puanla yüzde 0.27 primli.

‘YOĞUN DÖVİZ SATIMI GELDİ’

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, dolar/TL’nin hızlı bir şekilde 3.60 seviyelerine kadar yükselmesinin düzeltme hareketini de beraberinde getirdiğini söyleyerek, “Yabancıların TL’de açılan kısa pozisyonlarını kapatmaya başlamasının yanı sıra bireysel ve kamu dahil kurumsal bazı yerel yatırımcılardan da yoğun döviz satımı gözlendi. Gelişmekte olan piyasalardaki toparlanma da gevşemede etkili oldu” dedi.

Uslu, “Cuma günkü EKK sonrasında bugün açıklanacak olan tedbirlerin ne ölçüde somut olacağı, kurun düşüş hareketini sürdürüp sürdürmeyeceği açısından önemli olacak. Dolar/TL’de 3.35 seviyesi ana destek olarak izlenebilir” dedi.

Uslu, Çin’den gelen ticaret verilerinin piyasadaki risk iştahının artmasına katkı yaptığını, Almanya ve İngiltere’de verilerin beklentiden kötü gelmesinin ABD tahvillerinde alıma, dolayısıyla da faizlerde düşüşe neden olduğunu, bu durumun da gelişmekte olan ülke piyasalarını olumlu etkilediğini söyledi.

Kapalıçarşı’da gram altın 128 TL, çeyrek altın 211 TL, yarım altın 422 TL, tam altın ise 839 TL seviyelerinden işlem görüyor.

DOLAR NEREYE GİDİYOR?

Haftaya 3.50’nin üzerinde başlayan dolar/TL bugün 3.37 seviyelerine kadar gerileyerek son haftaların en düşük seviyelerine indi. Uzmanlar sozcu.com.tr’ye dolar kurundaki düşüşün nedenlerini ve ne kadar daha süreceğini yorumladı.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Belgin Maviş, dolar kurundaki düşüşün nedenlerini sıraladı. Maviş, bugün açıklanacak EKK kararlarının da kurun gidişatında belirleyici olacağını açıkladı. Maviş’in açıklaması şöyle:

DOLAR NEDEN DÜŞÜŞE GEÇTİ?

Doların düşüşünü birkaç ana başlıkta toplarsak;

*Uzun süre 101.000 seviyesinin üzerinde seyreden dolar endeksinin, önce 100.000 daha sonra ise 99.800 seviyesine gerilemesi,

*İtalya referandumunun stresini üzerinden atan piyasaların, kısa süre dinlenmesi,

*İç gündemde kiralar başta olmak üzere ticari anlaşmaların Türk Lirası cinsinden yapılmasının gündeme gelmesi,

*Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Dolarlarınızı satın” isteği üzerine başta Borsa İstanbul olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının döviz rezervlerini TL'ye çevirmesi,

*Merkez Bankası'nın 2017 kur ve para politikası sunumunda piyasalara önemli mesajlar vermesi,

*Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının bugün açıklanacak kararları öncesinde piyasada oluşan sakin ve iyimser hava olduğunu söyleyebiliriz.

DOLARDA BUGÜN İÇİN HAREKETLER GÖRÜLEBİLİR

Bu başlıklar altında topladığımız gelişmeler, bugün saat 16.00'da Başbakan Yıldırım tarafından açıklanacak olan EKK kararlarına kadar bu şekilde devam edecektir. Bu açıklanacak olan kararların, piyasa üzerindeki reaksiyonlarına göre doların seyri de belirlenecektir.

Yılsonu dolar kuru tahminimiz 3,35 seviyesindeydi. Bu seviyede seyreden dolarda 3,35 – 3,40 bandında bugün için hareketler görebiliriz. Geniş bant aralığımız ise, önümüzdeki hafta yapılacak olan FED toplantısına kadar 3,33 – 3,45 aralığı olup; EKK kararları ve FED kararı bu akışı yeniden şekillendirecektir.

‘TÜRK PARASI EN İYİ PERFORMANSI GÖSTERDİ ‘

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Türk lirasının 6 Aralık’tan bu yana dolar karşısında en iyi performansı gösteren para birimi olduğunu belirtti. Erkan, EKK kararlarının açıklanması sonrası doların 3.29’a kadar çekilebileceğini söyledi.

Türk lirası son iki günde USD'ye karşı yüzde 2,51 değer kazanarak ralli etti, bu performans ile diğer emsal para birimlerinden pzotif bir ayrışma gösterdi. Kurda gerçek anlamda geri çekilmenin yaşandığı 6 Aralık tarihinden bu yana en iyi performans gösteren Türk lirasından (TRY) sonra en çok değer kazanan diğer para birimleri yüzde 1,1 prim ile Güney Kore wonu, Şili pesosu ve Polonyua zlotysi olmuştur.

Son Güncelleme: 08.12.2016 15:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.