06 Aralık 2018 Perşembe 22:04
Dolardaki Dalgalanma Herkesi Tedirgin Ediyor

Dolardaki Dalgalanma Tedirgin Ediyor

Ülkemizde son 3 aylık dönemde ekonomik anlamda işlerin daha iyiye gittiği görülmekteydi. Özellikle 2018 yılı Kasım enflasyon oranın eksi 1,44 çıkması ile birlikte piyasada oldukça kuvvetli bir iyimserlik hakim olmuştu. Hatta 5,14 seviyelerine gelen Dolar TL kurunun 5 seviyesinin de aşağısına ineceği Aralık sonu itibari ile 4,50’lere kadar gerileceğini söyleyen uzmanların sayısı oldukça fazla idi.

Fakat işler hiçte beklenildiği gibi gitmedi. Özellikle siyasi ve ekonomik anlamda dünyada süren belirsizlikler ve faizlerin yerel seçim öncesinde düşürüleceğine yönelik iddialarla birlikte dolar kuru son dönemdeki en önemli artışlarından birini gerçekleştirdi. 5,45 seviyelerine kadar çıkan Dolar gelen kar satışları ile birlikte 5,36 seviyelerinde seyretmektedir. Özellikle son günlerde yaşanan bu ani değişimlerden dolayı vatandaşların büyük bir kısmında Dolar kurunda yine anormal bir artış mı olacak endişesi oldukça artmış durumdadır.

Dolarda Beklenti Artıyor

Ülkemizde son bir haftada yaşanan gelişmeler neticesinde ise Dolar kurundaki beklentide bir miktar artış görülmüş durumdadır. Daha önce dolar kurunun 5 seviyesinin altını test edeceği ifade edilirken şu an itibari ile dolar kurunun 5,50 seviyelerin test edebileceği ve bu sınırın kırılması halinde 5,70 seviyelerini görebileceği ifade edilmektedir. Bu bir anda değişen beklenti karşısında ise vatandaşlar ne yapacağını şaşırmış durumdadırlar. Özellikle döviz cinsinden borcu bulunan vatandaşların en büyük dileği döviz kurunun biran önce seçim öncesindeki eviyelerine geri gelmesidir.

2019 Beklentileri İç Açıcı Değil

Piyasada yer alan olumlu havanın dağılmasında en önemli faktör olarak ise 2019 yılı beklentilerinin olumsuz anlamda revize edilmesi gelmektedir. Özellikle enflasyon oranında ki düşmenin suni bir düşüş olduğu yapılan ÖTV ve KDV indirimleri ile birlikte vatandaşların alım gücündeki düşüşlerin bu oranı çıkmasında büyük bir etken olduğu ifade edilmektedir. Yapılan açıklamalarda ise 2019 yılı enflasyon beklentileri yüzde 25 olarak ifade edilmektedir. Bu durumun gerçekleşmesi halinde ise vatandaşların alım gücünün iyice zayıflayacağı anlamına gelmektedir.

Son Güncelleme: 12.12.2018 20:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.