13 Ocak 2017 Cuma 15:13
Dolardaki düşüş neden sınırlı kaldı?

TL'deki değer kaybına kayıtsız kalamayan TCMB, 'spekülatif atak' olarak da nitelendirilen kur hareketi karşısında bu hafta üç adım attı.

Merkez Bankası,  salı günü aldığı kararla,  bankalararası borçlanmaya 22 milyar lira limit getirerek TL’nin likiditesini kıstı. 

Aynı gün döviz zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indirerek döviz likiditesini artırmaya çalıştı. 

Ancak bu önlemler kur tarafında yeni rekorları engelleyemedi. Çarşamba günü dolar/TL 3.9420 zirvesine ulaştı. Kurun 4 liraya dayanması karşısında TCMB'den bir hamle daha geldi. Piyasayı haftalık repo ihaleleri aracılığıyla yüzde 8 faizden fonlayan TCMB, haftalık repo ihalelerine de perşembe günü itibariyle ara verdi. Haftalık repo ihalesi açılmayarak borçlanmayı yüzde 10 olan geç likidite penceresine yönlendirerek örtülü bir faiz artırımına gidilmiş oldu.

Merkez Bankası'nın repo dönüşünü karşılamamasının yanı sıra doğrudan döviz satarak piyasaya müdahale edebileceği söylentileri ile perşembe günü TL yüzde 3 değer kazandı. Kur, 3.7690'a kadar indi.

Ancak TL'deki bu hareketin cuma günü devam etmediği görüldü. Bugün de repo ihalesi açılmamasının kur üzerinde önemli bir etkisi olmadı. Karar öncesi 3.80 seviyelerinde işlem gören dolar/TL, ilk tepki olarak 3.77 seviyelerine doğru çekilse de ardından 3.82 seviyeleri test edildi. 

Uzmanlar, TCMB'nin aldığı bu kararların kalıcı etkisi olmamasını normal karşılıyor. Her ne kadar son iki gündür Merkez Bankası'na yönelik olumlu mesajlar verilse de, TCMB’nin siyasi baskı nedeniyle atılması gereken adımları atamadığı yönünde piyasalarda oluşan düşüncenin tam olarak kırılmadığı belirtiliyor.

Dolar/TL'de tansiyonun düşmemesi karşısında Merkez'in bir süre daha haftalık repo ihalesi açmayacağı düşünülüyor. Gözler asıl olarak 24 Ocak'ta yapılacak faiz toplantısında.

Bu arada kur saat 14.16'da 3.81 seviyesinin hemen üzerinde seyrediyor.

'Hasar tespiti için erken'

KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Bir hasar tespiti için erken olduğunu düşünüyoruz, çünkü kurun oturduğu belli bir bant yok. Günlük, iki günlük, haftalık değişimler çok fazla. Kurun gerilediği seviyeler aşağı yukarı iki üç gün öncesinin seviyeleri. Biz ana hareketlerin halen yukarıya doğru olabileceğini düşünüyoruz. Geniş resimde anayasa süreci, TCMB faiz kararı ve Fitch not açıklaması gibi 3 lokal gelişme lira açısından belirleyici olacaktır" diye konuştu.

"Siyaset ve TCMB koordineli çalışmalı"

TCMB’nin, siyasi baskı nedeniyle atılması gereken adımları atamadığı yönünde piyasalarda oluşan düşüncenin tam olarak kırılmadığına işaret eden Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt, bu nedenle de kısa vadeli likidite kısıcı önemlerin etkisinin uzun olmayacağını dile getirdi. Ümüt, "Siyaset ve TCMB koordineli çalışmalı ve piyasalarda oluşan negatif beklentileri kırmalıdır. Sonuçta TL’de yaşanan değer kaybı TL'ye olan talebin zayıflamasının bir sonucu. Yani TL’nin cazibesini artırılması gerekiyor" dedi.

"Faiz koridorunu ciddi şekilde genişletimeli"

Odeabank analistleri tarafından yapılan açıklamada ise "TCMB, haftalık repo ihalesi açmayarak likidite duruşunu daha da sıkılaştırdı. Bununla birlikte, basına yansıyan haberlerde TCMB'nin bankaları geç likidite penceresinden fonlayarak gecelik faizleri yüzde 10'a yükseltebileceği ve gerekmesi halinde dövize doğrudan satış müdahalesi yapabileceği belirtiliyor. Bu gelişmeler kısa vadede Türk finansal varlıklar üzerindeki satış baskısını hafifletebilecek olsa da, orta vadede negatif ayrışmanın kalıcı olarak sona erebilmesi için TCMB'nin 24 Ocak'taki PPK toplantısında faiz koridorunu ciddi şekilde genişletmesi gerektiğini düşünüyoruz" denildi.

Son Güncelleme: 13.01.2017 15:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.