05 Ocak 2017 Perşembe 17:34
Dolar/TL 3.64 ile 2017 tarihi

Sabah saatlerinde 3.7572'den işlem gören Euro/TL ise 3.80'i aştı. 

KURDAKİ HIZLI HAREKETİN NEDENLERİ 

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan Türk lirasının, FOMC tutanakları sonrasında gelişen ülke para birimlerindeki değer kazançlarına uyum sağlayamadığını belirterek "Hareketin bu kadar kısa süre içerisinde olması ve herhangi bir haber akışı ile eşleştirilememesi akla algoritma kaynaklı bir hareket olabileceği ihtimalini de getiriyor. 

Rasyonel olabilecek nedeni ise; TL üzerinde geniş resimde süregelen baskı unsurlarıdır. Özellikle Türkiye’nin negatif reel faiz pozisyonunda olması, Merkez Bankası’ndan proaktivite gelmediği sürece liranın değer kaybının derinleşmesinde etkili olacaktır. İlk çeyrek hedefimiz olan 3,60’ın yılın ilk günlerinde aşılmış olması itibariyle, 3,85 olan 2017 USDTRY tahminlerimizi de yukarı yönlü revize edebiliriz." ifadelerini kullandı. 

Dolar/TL Türkiye'de Aralık ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesiyle Salı günü 3.6042 ile tarihi zirveye yükselmişti. 

Erdoğan'dan faiz çağrısı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü konuşmasında başta Merkez Bankası ve ardından kamu bankaları olmak üzere faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğini ifade etmişti. 

Erdoğan; "Tüm yatırımcılarımızdan, iş adamlarımızdan, esnafımızdan, sanatkarlarımızdan, vatandaşlarımızdan şunu rica ediyorum; Lütfen elinizdeki tüm imkanları harekete geçirin, üretin, alın, satın, istihdam edin, yatırım yapın, piyasayı hareketlendirin. Kamu bankaları da olmak üzere, lütfen faiz oranlarını düşürün. Faiz oranlarını düşürün ki yatırımcı, girişimci çok daha rahat bir şekilde yatırımını yapabilsin." ifadesini kullanmıştı.
  
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem ise bugün bir televizyon kanalına yağtığı değerlendirmede endlasyonun beklenenden yüksek geldiğini ancak TCMB'nin hedeflerini sarsmayacağını söyledi. 

Bugün yurtiçinde kritik bir veri bulunmazken ABD'de ADP özel sektör istihdam verisi izlenecek. Yarınki tarım dışı istihdam verisi de piyasalar için kritik öneme sahip. 

Son Güncelleme: 05.01.2017 17:37
Anahtar Kelimeler:
DolarTL 3.64
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.