29 Kasım 2018 Perşembe 20:28
Ekonomik Güven Endeksi Açıklaması Yapıldı

Kasım ayının sonuna yaklaşırken, Ekonomik Güven Endeksi açıklaması yapıldı. Diğer aya göre artış gözlenen endeksin detayları verilmiştir.

Geçtiğimiz Aya Göre %9.1 Artış

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre ekonomik güven endeksi geçtiğimiz aya göre çok daha olumlu. %9.1’lik artış, güven endeksini 67.5’ten 73.7’ye taşımıştır.

2018 yılbaşından sonra, genel olarak ekonomik güven endeksinde düşüş vardı. Yaşanan bu düşüşlerin kasım ayı endeksinde yükseldiğini görüyoruz. 2018 Ağustos ayında 83.9, 2018 Temmuz ayında 92.2 olan güven endeksi Eylül ayına bakıldığında 71’e düştü.

Son olarak ekim ayı güven endeksi raporlarına göre değer 67.5 değerindeydi. Sonuç olarak yaşanan düşüşün artışa geçmesi bu ay ile oldu. TÜİK yaptığı araştırmanın sonunda, direkt olarak artışın olduğu yönünde açıklamasında bulundu.

TÜİK araştırma sonuçları ekonomik endeks için bu ay kapsamında son derece avantajlı. Genel olarak düşüş eğiliminde olan ekonomik güven endeksi artış göstererek, ekonominin iyiye gittiği yönünde yeşil ışık yaktı. Bakıldığında, geçtiğimiz aylara göre yaşanan güven endeksi yükselişi, çok sayıda kurum ve kuruluşun ekonomik olarak avantaja geçmesi için yeterli olabilir.

TÜİK’e Göre Artışın Nedeni

Peki, TÜİK tarafından yapılan araştırma ve sonuçlarda görülen artışın nedeni nedir? TÜİK ekonomi endeksi sonuçlarının yıl başından bu yana düşüte olduğu, ancak kasım ayında yükseldiğine dair raporları sundu. Artışın nedeni sorulduğunda ise TÜİK’ten açıklama geldi.

Evet, ekonomik güven endeksinde kasım ayı artışının nedeni nedir?

Yapılan açıklamaya göre;

‘Ekonomik güven endeksindeki artış tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı’’ denildi.

Evet yaşanan artışın nedeni tüketicinin ve imalat sanayinin başarısından kaynaklandığı bildirildi. Ekonomik anlamda yapılan girişimler ve ekonominin düzelmesi için sefer olunmasının Kasım ayındaki raporlarda artışın görülmesinde önemli etkisi var.

TÜİK raporlarına göre ekonomik güven endeksi artışı yapılan ticaret ile oldu. Yaşanan ticaret, üretim ve buna benzer sektörlerde artışın olması, güven endeksinde görülen sonuçlarında memnun etmesini sağladı. Bunun için ekonomik anlamda düzelme adına üretim önemlidir. Sonuçlar TÜİK’le raporlanacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.