28 Kasım 2018 Çarşamba 18:51
Engelli Çocuğu Olan Annelere Erken Emeklilik Müjdesi

Kanuna göre, engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik müjdesi veriliyor. Kanun detaylarına göre belgenizi alıp, erken emekli olabilirsiniz.

Rapor Alınması Şart

Engelli çocuğu olan anneler, erken emekli olabilir. Kanun kapsamında, sürekli olarak bakıma muhtaç çocuğu olan kadınlar, prim ödeme gün sayılarına göre 4’te 1’i kadar ilave yapılıyor.

Engelli annelerin emekliliği örneğin 4 yıl çalışması olan kadınların 5 yıl emeklilik toplam primi oluyor. 10 yıl çalışması olanların 12.5 yıl çalışmış gibi kabul edilmesi söz konusu.

Rapor;

Erken emeklilik müjdesi almak ve primden yararlanmak için mutlaka rapor alınması gerekiyor. Kadın sigortalıların prim gün sayılarına göre yapılacak olan dörtte bir ilave, engelli raporunun alınmış olduğu tarih göz önünde bulunduruluyor.

Örneğin engelli çocuğu olan anne ilk olarak 1 Ocak 1995 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başlamıştır. 1 Aralık 2018 tarihinde başvurulmuş olan yaşlılık aylığı sonrasında, SGK sağlık kurulu 1 Nisan 2009 tarihinde ağır engelli çocuğun bakıma muhtaç olduğunun kararı verilmiş ise bu tarihten sonra ki hizmetler dikkate alınacaktır.

2580 primi olan bir kadın için ilave olarak 645 ilave prim ödemesi yapılacaktır. Kadınlara erkek emeklilik engelli çocuğu olanlar için bu şartlarda gerçekleşmiştir.

Kanuna Göre Yıpranmaya Tabi Olan Çalışan Anne

Ağır engelli çocuğu olan anne aynı zamanda yıpranmaya tabi olan bir işte çalıştıysa, 2008 öncesi ve sonrasında radyasyona maruz kaldığı bir işte çalışıyor ise fiili hizmet süresi zammı hakkı bulunuyor ise ilave süresi hesaplanarak eklenir.

Tüm bu hesaplamanın yapılması ve ilave olarak eklenmesi için 2008 öncesi ve sonrasında yıpranmaya tabi olan bir işte çalışıyor olması yeterlidir. Engelli çocuğu dolayısı ile ilave edilecek ek süresi ayrı ayrı hesaplanacaktır.

Yaş Hadlerinden İndirilecek

Ayrıca emekli olmak isteyen engelli çocuğu olan annelerin yaş hadlerinden de indirim olması söz konusu. Engelli çocuğu annelerinin emekliliği erken olması için sunulan kanun imkanlarının değerlendirilmesi önemlidir. Belirlenmiş olan şartların sağlanması durumunda, kolay şekilde emekliliğin gerçekleşmesi mümkün olacaktır. Kanunları inceleyin.

Son Güncelleme: 29.11.2018 09:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.