09 Haziran 2015 Salı 14:55
Faiz lobisi memnun

Seçimin hemen sonrasında yaşanan piyasadaki dalganın doğal olduğunu vurgulayan ekonomistler, bununla birlikte sürecin uzaması halinde makro göstergelerde yaşanan baskının bozulmalara neden olabileceği uyarısında bulundular.

Ekonomik istikrar için siyasette oluşan belirsizlik ortamının bir an önce giderilmesinin önemine işaret eden ekonomistler, uzun vadede yaşanacak gerilimlerin faiz lobisinin işine yarayacağını dile getiriyorlar. 1990’larda yaşanan kayıp yılların geri gelmesinin de ihtimal dahilinde olduğunu ifade eden ekonomistler, ekonomik büyümenin aşağı yönlü revize edilmesi halinde TL üzerinde baskının artacağı ve Merkez Bankası’nın TL’deki oynaklığı gidermek adına faizlerde yukarı yönlü bir artışa gidebileceğini belirtiyorlar. Seçim sonuçlarını değerlendiren ekonomistlerin görüşleri şöyle:

PROF. KAR: 1990’LI KAYIP YILLAR GERİ GELEBİLİR

Seçim sonuçlarının  ekonomik etkilerinin kısa ve orta vadeli olarak ortaya çıkacağını belirten Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomi Programı Koordinatörü Prof. Dr. Muhsin Kar,   “Kısa vadede zaten kırılgan olan ekonomik göstergelerde ve özellikle döviz kurlarında ve borsa da etkisini gösterecektir. Küresel belirsizliklere ek olarak siyasal istikrarsızlık beklentisi bu süreci tetikleyen bir unsur olacaktır” görüşüne yer verdi.

KOALİSYON MAKRO GÖSTERGELERİ BOZABİLİR

Muhtemel bir koalisyonun uzun süreli ve istikrarlı olmayabileceğini dile getiren Kar, şöyle devam etti:

“Partilerin seçim beyannameleri ekonomik ve siyasi vaatler açısından uyumlaştırmak bunun en önemli nedenidir. Koalisyon hükümetinin popülizme kayma riski makro göstergeleri bozabilir. Bütçe açığı, yüksek faiz ve enflasyon kısır döngüsü devreye girebilir ve Türkiye’de 1990’lı yıllara benzer kayıp yıllar geri gelebilir. Olası bir erken seçim ise kimlik siyaseti öne çıktığından ve AK Parti’nin muhafazakar Kürt seçmenle bağı en azından Güneydoğu Anadolu Bölgesinde büyük ölçüde koptuğundan, yeni seçmen kazanabilmek için AK Parti’ye de popülist politikalar önerme baskısı yaratabilir. Bu durum da yine makro dengelerin bozulması riskini taşıyor. Ancak bu durum iktidarın sorumlu davranmasıyla kısmen kontrol altında olabilir.”

PROF. KARAGÖZ: BELİRSİZLİK GİDERİLMELİ

“Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri şu an iyi durumda ama bu belirsizlik ortamı uzun sürerse, burada da bozulmalar görülecektir” diyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, ekonomik istikrar için siyasette oluşan belirsizlik ortamının bir an önce giderilmesi gerektiğini bildirdi.

Piyasaların 13 yıldır tek parti iktidarına alıştığına dikkati çeken Karagöl, şunları kaydetti: “Onun için, içinde olduğumuz süreç, çok iç açıcı durmuyor. Öte yandan, oluşan siyasi belirsizliği bölgemizdeki gelişmeler ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) olası faiz artırım kararıyla birlikte düşündüğümüzde, bunlar kırılganlıkların artmasına neden olacaktır. Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri şu an iyi durumda ama bu belirsizlik ortamı uzun sürerse, burada da bozulmalar görülecektir. Siyasi istikrarın olmadığı bir ortamın uzun süre devam etmesi, gerek faizlerin gerek enflasyonun yükselmesine, büyüme oranlarının düşmesine ve yatırımların azalmasına neden olacaktır.”

EKONOMİST GÜLAY ELİF GİRGİN: MB FAİZ ARTIRIMINA GİDEBİLİR

Önümüzdeki dönemde politik tablonun daha belirgin bir hale gelmesine kadar geçecek sürenin uzunluğunun, makro göstergeler üzerindeki baskıyı belirleyeceğini ifade eden Ekonomist Gülay Elif Girgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belirsizliğin devam süresine göre makro göstergelerimizde revizyon ihtimalini getirecektir. Özellikle güven kanalı ile ekonomik büyüme tahminimiz olan yüzde 2,5 üzerinde aşağı yönlü riskler bulunurken, TL baskıyı yansıtmaya devam edecektir. Merkez Bankasının TL’deki oynaklığın sağlıksız bir hale geldiğine ikna olması durumunda faizlerde eylül ayından önce yukarı yönlü bir ayarlama görme ihtimalimiz artmıştır.”

Son Güncelleme: 09.06.2015 14:57
Anahtar Kelimeler:
FaizLobisi Memnun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.