18 Mart 2015 Çarşamba 17:29
Hastalık Tehşisi Koyup Tedavi Sağlayabilen Oyun

Video oyunlarını sevmemizin pek çok nedeni var. Bize sundukları fantastik evrenler olsun, oynarken kendimizi kaybedercesine eğlenmemizi sağlamaları olsun.

Ancak video oyunları bize eğlenceli dakikalar (ya da saatler) geçirtmekten öteye de gidebilir.

California merkezli firma Akili, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayı ile, ilk tehşis ve tedavi edici video oyununu kullanıma sunmak istiyor.

''Project EVO'' olarak adlandırılan bu video oyunu, hızla ilerleyen bir karakter ile oynanıyor. Karakteri buz kütlelerine çarpmadan ilerletmeye, aynı zamanda yeşil nesneleri de toplamaya çalışıyorsunuz.

Oyun oldukça basit gelebilir ancak işin arka planında Akili, oyunu oynayanın başarısını, nişan alımını, oyuna dikkatini ve stres seviyesini ölçüyor. Oyunu oynayan kişinin, sıklıkla hangi engellere takıldığı, hangi engelleri geçemediği üzerine yoğunlaşan oyun, işinde uzman olan bir ekip ile o kullanıcıda ADHD (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) /otizm belirtisi olup olmadığı konusunda tahminde bulunabiliyor.

 

Akili'nin kurucusu ve CEO'sun Eddie Martucci, bu teknolojiyi kullanmayı umduğu birkaç yol olduğundan bahsetti. Normal otizm/ADHD testlerinin sıkıcı ve pek de çekici olmadığına değinen Martucci; ''bu tarz rahatsızlıklardan muzdarip insanların, tek başlarına hastanelere gitmesi ve stresli testler yaptırması onların zihinlerini bulandırabilir. Bu da tehşislerin yanlış yapılmasına, yanlış sonuçlar elde edilmesine sebep olabilir'' açıklamasında bulundu. Martucci tehşis olayının daha az ürkütücü olmasının hem hasta hem de tehşisi yapan profesyonellere kolaylık sağlayacağını düşünmekte.

Tehşis olayı Akili'nin tek düşündüğü şey değil. Project EVO ile oyuncuların oyun performanslarını eş zamanlı olarak takip edecek sistem, oyuncunun daha başarılı ve oyuna adapte olması için, oyunun zorluk seviyesinde ayarlamalar yapacak.

Bu şekilde hastaya, rahatsız edici  bir müdahale olmadan, en kolay şekilde tedavi sistemi sağlanacak. Böylece oyuncuyu izleyen uzmanlar, sağladıkları tedavinin etkileri hakkında eş zamanlı bilgilere ulaşacak ve duruma göre oyuncuya farklı zorluklar ile yeni tedavi sistemi sunabilecekler.

Son Güncelleme: 18.03.2015 17:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.