14 Şubat 2019 Perşembe 21:09
Kamu kurumlarında e-fatura Dönemi

Kamu kurumları, kendisi aralarında ve kalifiye sektörlegerçekleştirdikleri işlemlerde 1 Mart'tan ardından e-fatura kullanacak.
Merkezi yönetime bağlı harcama birimleri, 1 Mart'tan ardındanelektronik fatura kullanmaya başlayacak.

Edinilen verilere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığınca, iş süreçlerinde elektronik vesika kullanılmasına yönelik çalışmalarda yeni tek ismimhenüz atıldı. 
Kamu harcama süreçlerinde e-fatura tüketimi için ihtiyaç duyulan altyapı tamamlandı.


e-fatura programıyla kamudan kamuya ve kalifiye sektörden kamuya kesilen faturalar elektronik ortamda ve standart tek formda harcama süreçlerine dahil edilecek.
1 Mart'tan ardından, kayıtlı tahminen 100 bin e-fatura mükellefi, 218 kamu idaresine bağlı tahminen 60 bin harcama ünitesi yerine e-fatura gönderebilecek.


Mevcut e-fatura kullanıcılarının kamuya tamamiyle bu yolla fatura göndermesi halinde, merkezi idare kapsamındaki kamu idarelerinin faturaya bağlı harcamalarının yüzde 75'ten çoğu elektronik vesikaortamına taşınmış olacak.
Sistemde tespit edilen elektronik teyitleşme olanağı vasıtası ile, aboneliğe bağlı ödemeler kapsamında kamuya derli toplu olarak çok sayıda faturatertip eden mükelleflerin iş süreçlerinin de daha süratli ve daha düşükmaliyetle adına getirilmesi sağlanacak.
Yeni programla parasal prosedür süreçlerinde otomatik muayenemekanizmaları işletilebilecek, kamu harcama ve muhasebe süreçleri otomatize edilerek, kamu kaynaklarının tesir ve bereketli kullanımıyla ekonomi ve maliye siyasetlerinin belirlenmesinde hüküm vericilereayrıntılı data üretimi sağlanacak.


Bu yolla kağıda dayalı ve ıslak imzalı olarak yürütülen kamu parasalsüreçlerindeki bürokrasi ve kırtasiyecilik azaltılacak, emek ve zamandan da tasarruf elde edilecek.
Ülkenin dijital dönüşümüne katkı
Kamudaki e-fatura programı, ülkede yerli ve ulusal programteknolojilerinin gelişimini destekleyerek bu konudaki dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlayan Tümleşik Kamu Parasal Idare Bilişim Sistemi Projesi kapsamında yaşama geçirildi. 
Proje kapsamında yapılan inovatif çalışmalarda şu ana kadar tamamiyleaçık kaynak kodlu yazılımlar kullanılarak tasarlanan Yeni Devlet Muhasebesi Bilişim Sistemi ile Yeni Harcama Idare Sistemi merkezi idarekapsamındaki kamu idarelerince kullanılmaya başlandı. 
Kamu parasal idaresi yönünden yapısal tek reform derecesindeki projenin ülkenin dijital dönüşüm sürecine de katkı sağlaması hedefleniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.