27 Kasım 2018 Salı 20:03
Merkez Bankası’ndan Müjde: İşçilere Destek

Merkez Bankası’ndan müjde geldi.

Merkez Bankası Ekonomisti Akdoğan’dan Açıklama

Merkez Bankası ekonomisti Kurmaş Akdoğan’dan açıklama geldi. Merkez Bankası’ndan işçilere destek var. İMF’nin yıllarca Türkiye’ye tavsiye ettiği işten çıkarmaların maliyetinin azaltılmasına yönelik işgücü piyasalarının esnetilmesi konusunda yoruma yer verdi. Ekonomist Kurmaş Erdoğan bu konu ile ilgili esneklik olması gerektiğini vurguladı.

Geçici Dalgalanmalarda İş Güvenliği Sağlanmalı

Ekonomist tarafından yapılan açıklamalara göre geçici dalgalanma dönemlerinde iş güvencesinin sağladığı fayda önemlidir. Bu durumda Merkez Bankası internet sitesinde yer alan Merkezin Güncesi blog yazısında, güvenliğin nasıl sağlandığı ve Merkez Bankası’nın sağladığı fırsatları sunmuştur. Geçici konjonktürel dalgalanmaların kalıcı istihdam etkisi yazısı ile ekonomist tarafından tüm detayların verildiğini görebilirsiniz. Bundan histeri etkisi olarak da bahsedilmiştir. Toplumdaki geçici bir düşüş, firmaların kalıcı olarak dalgalanması ve hızlı biçimlerde işten çıkarması, firma ve işçinin bir arada kaybolacağı demek oluyor açıklamalarına yer verdi.

İş Güvencesi Sağlanırsa, Geçici Dalgalanmalardan Daha Az Etkilenilir

Merkez Bankası ekonomisti tarafından sunulan öneri, histeri etkisinin azaltılması. İş yerleri ve çalışanların avantajlı olması ancak bu gibi dalgalanmalarda iş yerinin işçileri koruması ve dalgalanma sonrasında da ekonomik olarak iyileşme ile normal şekilde devam etmesiyle etkinin azaltılması mümkün olacaktır.

Kurmaş Akdoğan;

‘‘İşten çıkarma maliyetinin azaltılması kısa dönemde firma lehine görülse de uzun dönemde hem firma hem de toplumsal açıdan olumsuz etkiler yaratıyor.’’ Dedi.

Ayrıca yapılan açıklamalarında ‘‘İşgücü piyasalarında esneklik olgusunu artıları ve eksileri ile değerlendirmek gerekiyor. Firmaların işgücü talebini serbest piyasadan karşılarken maliyetlerinin az olması ekonominin şoklara karşı esnekliği açısından tercih ediliyor olsa da, işten çıkarmalarının hızlı olmasının ekonomide yaratacağı birikimli etkiyi de dikkate almak gerekiyor.’’

Merkez Bankası Ekonomisti tarafından sunulan bu öneriler, işçilerin kriz döneminde desteklenmesi açısından son derece önemli. Aynı zamanda işçilerin yararına gibi gözüken hususların firma yararına da olacağı konusunda detayların verilmesi işçilerin Merkez Bankası tarafından desteklenmesi açısından son derece faydalıdır.

ÖZEL / AĞRIDAHABER

Son Güncelleme: 27.11.2018 23:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.