03 Aralık 2015 Perşembe 11:29
Müjde Asgari ücretliye vergi verilecek

Yeni yılda yaşama geçecek net bin 300 liralık asgari ücret için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan uzlaşı mesajı çıktı. İlk toplantıda ağırlıklı olarak yeni asgari ücretin işverene maliyeti üzerinde duruldu.

Hükümet, 10 Aralık'ta yapacağı ikinci toplantıda işverenin yükünü hafifletecek somut adımlarla masaya oturacak. İşçi kesimi, bin 300 liranın net olarak ödenmesini istedi. Hükümet, asgari ücretin vergi diliminden etkilenmemesi konusunda güvence verdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında dün ilk toplantısını yaptı. Asgari ücretin gelir skalası nedeniyle bin 260 liraya düşürülmesinin söz konusu olmadığını belirten Bakan Soylu, "Bin 300 lira taahhüdü bütün yılı kapsıyor.

Vergi dilimine girdiği için 30, 40, 70 liralık düşüş olacak diye endişeye gerek yok. Elbette emek hayatını, üretimi, rekabeti, mali disiplini gözetiyoruz. Tarafların da kabul edeceği bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorum" dedi.
YÜK HAFİFLEYECEK 

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Gözlemci Üyesi Metin Demir, ilk toplantının pozitif geçtiğini belirterek, hükümetin işverenin yükünü hafifletecek bir tutum ortaya koyduğunu söyledi. Demir, şöyle devam etti: "Bin 300 lira konusunda sıkıntı yok. Zaten bin 500'ünü veriyoruz. Yükümüz bin 934 liraya çıkıyor. Hükümet yükümüzü hafifletecek bir yaklaşım ortaya koydu." 

KAYIP OLMAYACAK 

İşçi kesimi de asgari ücretin vergi diliminden etkilenmemesini istedi. Türkİş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretin net ödenmesi gerektiğini kaydederek, "Yılın ilerleyen aylarında vergi nedeniyle bir azalma olmamalı. Bu husus vergide adaleti kısmen sağlamaya yönelik olarak tüm ücretli çalışanların beklentisidir. Ücretliler üzerinde ağır vergi yükü var" dedi.

TEMMUZ'DA YENİ MAAŞ

5 milyon çalışanın asgari ücretli 'göründüğü' Türkiye'de, asgari ücretin belirlenme süreci Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık ayında toplanmasıyla başlıyor. Komisyon; işçi, işveren, Çalışma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Hazine ve Türkiye İstatistik Kurumu temsilcilerinden oluşuyor. Komisyon, 1 Ocak ve 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere 6'şar aylık dönemler halinde asgari ücreti yıllık olarak belirliyor. Temmuz'da asgari ücret yenileniyor.

Son Güncelleme: 18.07.2017 22:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.